Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σενεγάλη την Πέμπτη σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο, αφού δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση, θέτοντας σοβαρές αμφιβολίες για τις πιθανότητές του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του επόμενου έτους.
Ο 48χρονος Σόνκο, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονταν για σεξουαλική επίθεση, παραμένει στο σπίτι του στο Ντακάρ το οποίο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικέ δυνάμεις, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ανά πάσα στιγή μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή.
Ο Σόνκο κατηγορήθηκε ότι βίασε μια γυναίκα που εργαζόταν σε ένα ινστιτούτο μασάζ το 2021, όταν ήταν 20 ετών, και ότι εξαπέλυσε εναντίον της απειλές θανάτου. Το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία για βιασμό, αλλά τον έκρινε ένοχο για ένα ξεχωριστό αδίκημα που περιγράφεται στον ποινικό κώδικα της χώρς ως ανήθικη συμπεριφορά προς άτομα κάτω των 21 ετών.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για διώξεις εναντίον του που έχουν αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα.
«Με αυτή την ποινή ο Σόνκο δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε ένας από τους δικηγόρους του, ο Μπάμπα Σις, επικαλούμενος τον εκλογικό νόμο της Σενεγάλης.
Το κόμμα PASTEF του Σόνκο υποστήριξε ότι η ετυμηγορία αποτελεί μέρος πολιτικής διαπλοκής και κάλεσε τους πολίτες «να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα και να βγουν στους δρόμους».
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε περιοχές του Ντακάρ και άλλων πόλεων μετά την ετυμηγορία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αντουάν Φέλιξ Αμπντουλάγε Ντιομέ στην κρατική τηλεόραση, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Νωρίτερα, πυκνός μαύρος καπνός είχε ξεχυθεί από μια κεντρική πανεπιστημιούπολη στο Ντακάρ, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν πολλά λεωφορεία το απόγευμα και πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας που απάντησε με χρήση δακρυγόνων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αμπντού Καρίμ Φοφάνα είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν την κατάσταση υπό έλεγχο στην πρωτεύουσα.
Αρκετές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων περιορίστηκαν στη Σενεγάλη αργά την Πέμπτη – μια κίνηση που «πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του κοινού να επικοινωνεί», ανέφερε το παρατηρητήριο Διαδικτύου Netblocks.
Ο καθηγητής νομικής Ντιάκ Φολ είπε ότι ο Σόνκο θα μπορούσε να απαιτήσει εκ νέου δίκη εάν παραδοθεί στις αρχές.
Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει σποραδικές βίαιες διαμαρτυρίες στη χώρα της Δυτικής Αφρικής από το 2021. Οι υποστηρικτές του Σόνκο καταγγέλλουν τις κατηγορίες ως τέχνασμα για να τον εμποδίσουν να κατέβει στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα το αρνούνται.
Πρώην εφοριακός επιθεωρητής, που ήρθε τρίτος στις τελευταίες εκλογές, ο Σόνκο είχε εκμεταλλευτεί τη γενικευμένη απογοήτευση του κόσμου από τον Πρόεδρο Μάκι Σαλ που εξελέγη το 2012.
Οι επικριτές λένε ότι ο Σαλ απέτυχε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έχει καταπνίξει την κριτική της αντιπολίτευσης εν μέσω φημών ότι μπορεί να επιδιώξει να παρακάμψει τα όρια της προεδρικής θητείας και να είναι υποψήφιος ξανά το επόμενο έτος. Ο Σαλ δεν το επιβεβαίωσε ούτε το διέψευσε.
Οι διαδηλώσεις δεν είναι ασυνήθιστες στη Σενεγάλη και συνήθως εντείνονται όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Αλλά η δεύτερη θητεία του Σαλ ήταν ιδιαίτερα ταραχώδης για μια χώρα που συνήθως θεωρείται μια από τις ισχυρότερες δημοκρατίες της Δυτικής Αφρικής.