ΑΘΗΝΑ
22:41
|
08.05.2024
Κατηγορεί την Apple ότι συνεργάστηκε στην παραβίαση συσκευών Ρώσων πολιτών αλλά και διπλωματών από την Κίνα, το Ισραήλ τη Συρία και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, χάκαραν χιλιάδες iPhone που ανήκουν σε Ρώσους χρήστες και ξένους διπλωμάτες στη χώρα, εξαπέλυσε, χθες Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έδωσε η Υπηρεσία, η παραβίαση των προσωπικών επικοινωνιών αφορά όχι μόνο σε Ρώσους πολίτες αλλά και σε διπλωμάτες που βρίσκονται στη Μόσχα ως μέλη αποστολών από την Κίνα, το Ισραήλ, τη Συρία, αλλά και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ οι ενέργειες αυτές έγιναν σε στενή συνεργασία με την Apple.

Σε ανακοίνωσή της, η Apple δεν σχολίασε εάν τα iPhone στη Ρωσία έχουν παραβιαστεί, αλλά αρνήθηκε ότι συνεργάστηκε με τις αρχές σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. «Δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ με καμία κυβέρνηση για να εισαγάγουμε μια κερκόπορτα σε οποιοδήποτε προϊόν της Apple και δεν θα το κάνουμε ποτέ», δήλωσε ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα την Καλιφόρνια.

Η NSA δεν έχει, έως τώρα τουλάχιστον, απαντήσει σε κανένα αίτημα να σχολιάσει τις ρωσικές καταγγελίες.

Ξεχωριστά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab δήλωσε ότι δεκάδες ανώτεροι υπάλληλοι έπεσαν θύματα μιας «εξαιρετικά περίπλοκης, επαγγελματικής στοχευμένης κυβερνοεπίθεσης» που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ένα αόρατο iMessage με κακόβουλο συνημμένο που εκμεταλλευόταν ευπάθειες στο λειτουργικό σύστημα iOS.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Kaspersky δεν ήταν ο κύριος στόχος αυτής της κυβερνοεπίθεσης. Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση αυτού του spyware», δήλωσε, χωρίς όμως να αποδώσει την κυβερνοεπίθεση σε συγκεκριμένη χώρα ή πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο Μάρτιο, το Κρεμλίνο ζήτησε από αξιωματούχους που συμμετέχουν στην διοργάνωση των επόμενων προεδρικών εκλογών, το 2024, να μην χρησιμοποιούν iPhone λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε διείσδυση δυτικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα