Την αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων πολιτών της Τυνησίας πρότεινε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Καίς Σαγίντ, σε μία προσπάθεια να γλιτώσει ο λαός της ένα επαχθές δάνειο ύψους 2 δις. δολαρίων από το ΔΝΤ που συνοδεύεται με τους γνωστούς ληστρικούς όρους (σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των λαών).
Παρά την αρχική συμφωνία που είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο οι τυνησιακές αρχές με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για το δάνειο των 2 δις. δολαρίων, οι συνομιλίες έκτοτε «πάγωσαν» μετά από την απαίτηση των επίδοξων δανειστών για ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων και άρση των κρατικών επιδοτήσεων στα βασικά αγαθά που χρειάζονται οι φτωχότεροι για την επιβίωσή τους.
Ο Πρόεδρος συναντώντας την Πέμπτη την πρωθυπουργό Νατζλά Μπούντεν έριξε στο τραπέζι την έξτρα φορολόγηση των πλουσίων «ώστε να δώσουν κάτι από το πλεόνασμα του πλούτου τους για τους φτωχούς της χώρας».
«Αντί να αρθούν οι επιδοτήσεις θα ήταν πιθανό να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι σε αυτούς που επωφελούνται χωρίς να τις χρειάζονται» είπε ο Πρόεδρος Σαγίντ, εκτιμώντας πως αυτό θα μπορούσε να καταστήσει αχρείαστο τον δανεισμό των 2 δις. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Στο μεταξύ το τυνησιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη συμφωνία για δάνειο μισού δις. δολαρίων από την Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών με 126 ψήφους σε σύνολο 154.
Όπως υπενθυμίζει ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Al Jazeera, στο τέλος του 2022 το χρέος της Τυνησίας έφθασε τα 37 δις. δολάρια που ισοδυναμεί με το 80% του ΑΕΠ. Οι πιο φτωχοί έχουν χτυπηθεί σκληρότερα από όλους μετά την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς μεταξύ πολλών άλλων περιορίστηκαν οι εξαγωγές ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.
Οικονομική υπηρεσία του ΟΗΕ έχει προτείνει στις τυνησιακές αρχές την «αναδόμηση» (βλέπε ξεπούλημα) πάνω από 100 κρατικών εταιριών, που συχνά μονοπωλούν ολόκληρους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας από τους οποίους επωφελείται κυρίως μία μικρή αστική τάξη.
Τον περασμένο Μάιο ο πληθωρισμός στην Τυνησία έφθασε το 10,01% και η ανεργία το 16,1% από 15,2% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Η χώρα έχει ήδη λάβει δύο δάνεια από το ΔΝΤ, εκ των οποίων το ένα ύψους 1,7 δις. δολάρια δόθηκε το 2013 και το άλλο, ύψους 2,8 δις δολάρια, το 2016.