ΑΘΗΝΑ
11:45
|
19.04.2024
Μετά τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών, ο νεαρός αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να χτίσει μια νέα φυλακή για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δεσμεύτηκε την Πέμπτη να χτίσει μια φυλακή για να κρατήσει εγκληματίες του λευκού κολάρου ως μέρος της καταστολής της διαφθοράς που παρομοίασε με τον αγώνα του κατά των εγκληματικών συμμοριών.

«Ακριβώς όπως πολεμήσαμε τις συμμορίες κατά μέτωπο με όλη τη δύναμη του κράτους, θα ξεκινήσουμε έναν πλήρη πόλεμο κατά της διαφθοράς», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για τον πέμπτο χρόνο της θητείας του. «Όπως χτίσαμε μια φυλακή για τους τρομοκράτες, θα φτιάξουμε μια για τους διεφθαρμένους».

Ο Μπουκέλε ξεκίνησε μια βάναυση εκστρατεία κατά των βίαιων συμμοριών της χώρας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αναστέλλοντας τα συνταγματικά δικαιώματα σε μια λεγόμενη κατάσταση εξαίρεσης. Η πολιτική του έχει κερδίσει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι αθώοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό το κύμα καταστολής.

Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο μετέφερε χιλιάδες ύποπτα μέλη συμμοριών σε μια νέα «μέγα-φυλακή».

«Θα πολεμήσουμε τους εγκληματίες του λευκού κολάρου από όπου κι αν προέρχονται», πρόσθεσε ο Μπουκέλε, «αλλά θα χρησιμοποιήσουμε μόνο νόμιμα μέσα».

Ο Μπουκέλε χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να ανακοινώσει νομοσχέδια για τον περιορισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών στο μονοθέσιο Κογκρέσο της χώρας από 84 σε 60 και μετατρέποντας τους 262 δήμους της μικρής χώρας της Κεντρικής Αμερικής σε 44 περιφέρειες.

Αυτά τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κογκρέσο, είπε.

Αργότερα στην ομιλία, ο Μπουκέλε είπε ότι έγινε έφοδος στην περιουσία του πρώην προέδρου Αλφρέντο Κριστιάνι. Δικαστήριο διέταξε την προσωρινή σύλληψη του Κριστιάνι πριν από περισσότερο από ένα χρόνο για φερόμενη συμμετοχή στη συγκάλυψη της δολοφονίας έξι Ιησουιτών ιερέων και δύο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τη δεκαετία του 1980.

Η ομιλία κατέληξε σε κραυγές «επανεκλογής» από τη συγκέντρωση στο Κογκρέσο.

Τον Μάρτιο, μια δημοσκόπηση εφημερίδας έδειξε ότι σχεδόν το 70% των κατοίκων του Σαλβαδόρ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μπουκέλε για δεύτερη θητεία, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση των διαδοχικών θητειών.

Η προεδρική θητεία του Μπουκέλε λήγει τον επόμενο χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα