ΑΘΗΝΑ
01:24
|
05.10.2023
Μετά τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών, ο νεαρός αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να χτίσει μια νέα φυλακή για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε δεσμεύτηκε την Πέμπτη να χτίσει μια φυλακή για να κρατήσει εγκληματίες του λευκού κολάρου ως μέρος της καταστολής της διαφθοράς που παρομοίασε με τον αγώνα του κατά των εγκληματικών συμμοριών.

«Ακριβώς όπως πολεμήσαμε τις συμμορίες κατά μέτωπο με όλη τη δύναμη του κράτους, θα ξεκινήσουμε έναν πλήρη πόλεμο κατά της διαφθοράς», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για τον πέμπτο χρόνο της θητείας του. «Όπως χτίσαμε μια φυλακή για τους τρομοκράτες, θα φτιάξουμε μια για τους διεφθαρμένους».

Ο Μπουκέλε ξεκίνησε μια βάναυση εκστρατεία κατά των βίαιων συμμοριών της χώρας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αναστέλλοντας τα συνταγματικά δικαιώματα σε μια λεγόμενη κατάσταση εξαίρεσης. Η πολιτική του έχει κερδίσει ευρεία λαϊκή υποστήριξη, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι αθώοι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό το κύμα καταστολής.

Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο μετέφερε χιλιάδες ύποπτα μέλη συμμοριών σε μια νέα «μέγα-φυλακή».

«Θα πολεμήσουμε τους εγκληματίες του λευκού κολάρου από όπου κι αν προέρχονται», πρόσθεσε ο Μπουκέλε, «αλλά θα χρησιμοποιήσουμε μόνο νόμιμα μέσα».

Ο Μπουκέλε χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να ανακοινώσει νομοσχέδια για τον περιορισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών στο μονοθέσιο Κογκρέσο της χώρας από 84 σε 60 και μετατρέποντας τους 262 δήμους της μικρής χώρας της Κεντρικής Αμερικής σε 44 περιφέρειες.

Αυτά τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κογκρέσο, είπε.

Αργότερα στην ομιλία, ο Μπουκέλε είπε ότι έγινε έφοδος στην περιουσία του πρώην προέδρου Αλφρέντο Κριστιάνι. Δικαστήριο διέταξε την προσωρινή σύλληψη του Κριστιάνι πριν από περισσότερο από ένα χρόνο για φερόμενη συμμετοχή στη συγκάλυψη της δολοφονίας έξι Ιησουιτών ιερέων και δύο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τη δεκαετία του 1980.

Η ομιλία κατέληξε σε κραυγές «επανεκλογής» από τη συγκέντρωση στο Κογκρέσο.

Τον Μάρτιο, μια δημοσκόπηση εφημερίδας έδειξε ότι σχεδόν το 70% των κατοίκων του Σαλβαδόρ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μπουκέλε για δεύτερη θητεία, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση των διαδοχικών θητειών.

Η προεδρική θητεία του Μπουκέλε λήγει τον επόμενο χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη

Χάθηκαν (ξανά…) έφηβες από τη δομή πρόνοιας Αγία Βαρβάρα Νέας Σμύρνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα