ΑΘΗΝΑ
23:03
|
23.09.2023
«Μια μέρα γιε μου, όλα αυτά θα είναι δικά σου» - Σκίτσα με αφορμή την προσπάθεια για μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώνεται σήμερα 2/6 η δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2, 29 Μαΐου-2 Ιουνίου). Στόχος να ασκήσει πιέσεις στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να προχωρήσουν τις συζητήσεις για μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Μια αποτελεσματική συνθήκη πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, να διασφαλίζει μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και μηδενικών απορριμμάτων με βάση την επαναχρησιμοποίηση, να κρατά τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή πλαστικού στο έδαφος και να φροντίσει ώστε οι μεγάλοι ρυπαντές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την πλαστική ρύπανση. Έτσι, θα εξασφαλίζει έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη για εμάς και τις επόμενες γενιές. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας τέτοιας Συνθήκης, η οποία θα εξετάζει όλον τον κύκλο ζωής του πλαστικού, μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία. (Έλα μαζί μας για ένα μέλλον μακριά από τα πλαστικά μιας χρήσης!)

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ακριβώς πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η διεθνής Greenpeace, μαζί με τον καλλιτέχνη Benjamin Von Wong και την υποψήφια για Emmy ηθοποιό Shailene Woodley, έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης ύψους πέντε μέτρων στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμετέχοντες των διαπραγματεύσεων ότι η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να βάλει τέλος στην υπερβολική παραγωγή και χρήση πλαστικού.

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση αναπαριστά μια γιγάντια εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου που τροφοδοτεί μια αέναη εφοδιαστική αλυσίδα πλαστικού, τονίζοντας το γεγονός ότι το 99% του πλαστικού παράγεται από ορυκτά καύσιμα και ρυπαίνει σε όλο τον κύκλο ζωής του. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια από 15 εκατομμύρια τόνους το 1964 σε περισσότερους από 390 εκατομμύρια τόνους το 2021. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η βιομηχανία εκτιμά ότι η παραγωγή πλαστικού μπορεί να διπλασιαστεί ως το 2030-2035 και να τριπλασιαστεί ως το 2050 (με βάση τα στοιχεία του 2015).

Σκιτσογράφοι εμπνέονται από την πλαστική δυστοπία του μέλλοντος:

των Plop & KanKr, Γαλλία
Του dr Meddy, Τανζανία
 «Μια μέρα γιε μου, όλα αυτά θα είναι δικά σου», του Sanaga, Γαλλία
Πυραμίδες, του Gatis Sluka, Λετονία
Του Paresh Nath, Ινδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευρεία σύσκεψη την Κυριακή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Δύο νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στη βόρεια Σικελία

Ο καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με μέγιστη θερμοκρασία στους 36 βαθμούς Κελσίου

Τρεις νεκροί κι εκατοντάδες στο νοσοκομείο από αμμοθύελλες στο Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα