ΑΘΗΝΑ
08:55
|
25.04.2024
Αποφόρτιση των σχετικά τεταμένων σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσει από βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Σαουδική Αραβία, μετά τη σύνοδο του OPEC αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, μεταβαίνει από την ερχόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όχι μόνον στο φόντο του πολέμου στο Σουδάν (όπου οι δύο χώρες έχουν αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία μεσολάβησης με σκοπό την κατάπαυση πυρός), αλλά και των προσπαθειών για ειρήνευση στην Υεμένη.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν θα εξετάσει με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους τη διμερή «στρατηγική συνεργασία» σε περιφερειακά και διμερή θέματα. Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνέχεια την Πέμπτη στο Ριάντ σε συνεδρίαση του συνασπισμού των χωρών κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη αναμένεται να έχουν σημαντική θέση στις συνομιλίες του Μπλίνκεν, όπως και το «άγιο δισκοπότηρο» που θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Ισραήλ στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ.

Οι συμφωνίες αυτές που άρχισαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψαν σε αρκετές αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος. Αλλά το Ριάντ θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και απαιτεί επίσης εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ. Μιλώντας την Τετάρτη ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, η Μπάρμπαρα Λιφ, παραδέχθηκε ότι υπήρχε πολύς «αναβρασμός» σε σχέση με το θέμα αυτό, και παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός «σταδιακού ανοίγματος» μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων επικαλούμενη για παράδειγμα τις πολιτιστικές ανταλλαγές ή τον αθλητισμό.

Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι που προέδρου Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι του 2022 που είχε πολύ περιορισμένη επιτυχία.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ μπορούν να χαρακτηριστούν «περίπλοκες» καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν κατηγορεί την πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ είναι δυσαρεστημένη με την ανυποχώρητη στάση της στις πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής ώστε να πέσουν οι τιμές των καυσίμων και να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη διατηρεί την ένταση στις διμερείς σχέσεις μετά την έντονη κριτική που είχε ασκήσει ο Τζο Μπάιντεν πριν καν εκλεγεί Πρόεδρος στις εκλογές του 2020.  Επιπλέον, αργότερα, ο Μπάιντεν ζήτησε «επανεξέταση» των σχέσεων με το Ριάντ μετά την απόφαση του βασιλείου τον περασμένο Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα