ΑΘΗΝΑ
11:42
|
20.04.2024
Ο αριθμός των νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σενεγάλη αυξήθηκε στους 15.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σενεγάλη αυξήθηκε στους 15, ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο, καθώς οι αρχές στην πρωτεύουσα Ντακάρ άρχισαν να καθαρίζουν τα συντρίμμια και να προστατεύουν τα λεηλατημένα καταστήματα μετά από δύο ημέρες αναταραχών, αναφέρει το Reuters.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ντακάρ φαινόταν ήσυχο το Σάββατο, αλλά οι εντάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις που σκότωσαν έξι ανθρώπους την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών αυτή την εβδομάδα σε 15, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας τηλεφωνικά.

Ο απολογισμός έχει πλέον ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών σε πολυήμερες διαδηλώσεις το 2021, όταν οι υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ουσμάνε Σόνκο βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους για μια δίκη βιασμού που λένε ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο Σόνκο αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η καταδίκη του Σόνκο την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να τον αποτρέψει από το να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, πυροδότησε την τελευταία αναταραχή καθώς οι διαδηλωτές άκουσαν την έκκλησή του να αντισταθούν στις αρχές.

Ομάδες έσπασαν τζάμια και λεηλάτησαν τουλάχιστον δύο καταστήματα πρατηρίων καυσίμων στη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Ouakam και Ngor του Ντακάρ, ενώ ένα σούπερ μάρκετ στο πυκνοκατοικημένο Grand Yoff πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Συντρίμμια είχαν σκουπίσει τους δρόμους που είχαν μαυρίσει από τις φωτιές.

«Η αστυνομία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα, ήταν πάρα πολλοί. Η αστυνομία αναγκάστηκε να φύγει μετά από πολλές προσπάθειες να ελέγξει το πλήθος με χειροβομβίδες δακρυγόνων», είπε η κάτοικος Καντίτζα από το σούπερ μάρκετ του οποίου το εσωτερικό ήταν σπασμένο και γεμάτο με σπασμένα ράφια, λάσπη και σκουπίδια.

Η κυβέρνηση έχει στρατολογήσει τον στρατό για να υποστηρίξει την πολλή αστυνομία ταραχών που βρίσκεται ακόμα στην πόλη. Πάνω από δώδεκα στρατιώτες φρουρούσαν το βενζινάδικο στο Ouakam το Σάββατο, καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων άνοιξαν πρόχειρα τις πόρτες τους, αν και οι δρόμοι ήταν ασυνήθιστα άδειοι.

Ο Αμπντού Ντιάγιε, ιδιοκτήτης ενός γειτονικού καταστήματος είπε ότι είχε κλείσει νωρίς τις δύο προηγούμενες ημέρες και άνοιξε αργά το Σάββατο, φοβούμενος την αναταραχή που είπε ότι ήταν η χειρότερη που είχε δει στα 15 χρόνια της επιχείρησής του.

«Είμαστε τόσο φοβισμένοι γιατί δεν ξέρει κανείς πότε θα έρθουν τα πλήθη, και όταν έρθουν παίρνουν… τα αγαθά μας, είναι κλέφτες», είπε σε μια αποθήκη στοιβαγμένη με σακιά με τρόφιμα και είδη σπιτιού.

«Υπάρχουν άνθρωποι που διαδηλώνουν, αλλά υπάρχουν και άλλοι που κάνουν ό,τι θέλουν».

Η αναταραχή είναι η τελευταία σε μια σειρά διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης στη Σενεγάλη, που θεωρείται από καιρό μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της Δυτικής Αφρικής, που πυροδοτήθηκαν από τη δικαστική υπόθεση του Σόνκο καθώς και από τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Μάκι Σαλ θα προσπαθήσει να παρακάμψει το όριο των δύο θητειών και να διεκδικήσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο Σαλ δεν το επιβεβαίωσε αλλά ούτε και το διέψευσε αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα