ΑΘΗΝΑ
15:13
|
23.04.2024
Σχολική περιφέρεια σε μια αμιγώς ρεπουμπλικανική πολιτεία απαγορεύει τη Βίβλο από τα δημοτικά και γυμνάσια μετά από καταγγελία… γονέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία σχολική περιφέρεια στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ αφαίρεσε τη Βίβλο από τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια επικαλούμενη τη «χυδαιότητα και τη βία» των κειμένων της.    

Ο «εξοστρακισμός» της Βίβλου αποφασίστηκε μετά από καταγγελία γονέα ότι το περιεχόμενο της Βίβλου του βασιλιά Τζέιμς είναι ακατάλληλο για τα παιδιά.

Να σημειωθεί πως το 2022 η αμιγώς ρεπουμπλικανική πολιτεία της Γιούτα υιοθέτησε νόμο, ο οποίος απαγορεύει τη διδασκαλία βιβλίων με «πορνογραφικό ή άσεμνο» περιεχόμενο. Στην πλειονότητά τους η θεματολογία των βιβλίων που έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί στην «πυρά» των τοπικών αρχών της Γιούτα σχετίζονται με θέματα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα.

Η απαγόρευση της Βίβλου δεν είναι τυχαία. Υπάρχει μια γενικευμένη εκστρατεία συντηρητικών δυνάμεων στις ΗΠΑ να απαγορευτούν οι διδασκαλίες σε αμφιλεγόμενα θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Απαγορεύσεις για ορισμένα βιβλία που θεωρούνται προσβλητικά έχουν επιβληθεί επίσης στο Τέξας, τη Φλόριντα, το Μιζούρι και τη Νότια Καρολίνα. Ορισμένες πιο «φιλελεύθερες» πολιτείες των ΗΠΑ έχουν επίσης απαγορεύσει βιβλία σε ορισμένα σχολεία και βιβλιοθήκες, επικαλούμενες το ρατσιστικά προσβλητικό περιεχόμενό τους.

Η σχολική περιφέρεια του Ντέιβις, βόρεια του Σολτ Λέικ, προχώρησε στην απαγόρευση της Βίβλου μετά από καταγγελία ενός γονέα, η οποία κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αρμόδιοι της σχολικής περιφέρειας δήλωσαν ότι έχουν ήδη αφαιρέσει τα επτά ή οκτώ αντίγραφα της Βίβλου που είχαν στα ράφια τους, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως η Βίβλος δεν αποτελούσε μέρος του προγράμματος σπουδών, απλά υπήρχε διαθέσιμη στις βιβλιοθήκες των σχολείων. Η επιτροπή δεν διευκρίνισε το σκεπτικό της ή ποια αποσπάσματα περιείχαν «χυδαιότητα ή βία».

Ο νομοθέτης της πολιτείας Γιούτα που έγραψε τον νόμο του 2022 είχε προηγουμένως απορρίψει το αίτημα αφαίρεσης της Βίβλου, αναγνωρίζοντας ότι είναι «προκλητικό διάβασμα» για μικρότερα παιδιά. «Παραδοσιακά, στην Αμερική, η Βίβλος διδάσκεται καλύτερα και κατανοείται καλύτερα, στο σπίτι και γύρω από την εστία, ως οικογένεια», έγραψε ο Κεν Άιφορι στο Facebook.

Η απόφαση της περιφέρειας καθόρισε ότι το περιεχόμενο της Βίβλου δεν παραβιάζει τον νόμο του 2022, αλλά περιλαμβάνει «χυδαία περιστατικά ή βία που δεν είναι κατάλληλη για νεότερους μαθητές». Το βιβλίο θα παραμείνει στη θέση του στα τοπικά λύκεια.

Πάντως ένας άλλος γονιός, ο Μπομπ Τζόνσον, χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση της σχολικής περιφέρειας κατά της Βίβλου. «Δεν μπορώ να σκεφτώ τι υπάρχει στη Βίβλο που θα έπρεπε να βγάλετε από αυτήν. Δεν είναι ότι έχει φωτογραφίες για παράδειγμα» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Τον περασμένο μήνα η Βίβλος αφαιρέθηκε από τα ράφια σχολικής βιβλιοθήκης στο Κάνσας και πέρυσι το ίδιο συνέβη σε σχολείο του Τέξας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραμένει στην φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα