ΑΘΗΝΑ
16:26
|
26.04.2024
Οι ΗΠΑ προσποιούνται ότι η κρίση στον έλεγχο των εξοπλισμών δεν συνδέεται με την εχθρική προς τη Μόσχα πολιτική της Ουάσιγκτον, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσποιούνται ότι η κρίση στον έλεγχο των εξοπλισμών δεν συνδέεται με την πολιτική της Ουάσιγκτον που είναι εχθρική προς τη Μόσχα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιό της σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, όπως μεταδίδει το TASS.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρχαν βασικά νέα σημεία που θα είχαν απήχηση στις ανησυχίες της Ρωσίας και θα λάμβαναν υπόψη τις θέσεις μας. Μιλάμε για τις ίδιες παλιές εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επαναλάβει αμέσως τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα , την ανάπτυξη μιας νέας συνθήκης που θα αντικαθιστούσε το New START, το οποίο λήγει το 2026. Να ξαναρχίσει με αμερικανικούς όρους φυσικά», σημείωσε.

«Αν και ο Τζέικ Σάλιβαν προσπάθησε να τυλίξει αυτές τις κλήσεις σε ένα πιο πολύχρωμο πακέτο και μάλιστα περιέγραψε ορισμένα «μπόνους» που, προφανώς, υποτίθεται ότι θα τις έκαναν πιο ελκυστικές για τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αγνοεί τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση σε αυτό. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ συνεχίζουν να προσποιούνται ότι αυτή η κρίση δεν συνδέεται με την κατάφωρα εχθρική πολιτική απέναντί μας, η οποία τελικά πήρε τη μορφή ενός ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε η διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ρωσία δεν βλέπει τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τον στόχο τους να επιφέρουν μια «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και να εξαλείψουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από τη διεθνή σκηνή ως κυρίαρχο και ισότιμο πολιτικό παράγοντα για χάρη της προσχώρησης στον έλεγχο των όπλων, που δηλώθηκε από την Ουάσιγκτον.

«Θα ήταν αδύνατο να αποσυνδέσουμε τις πτυχές του ελέγχου των όπλων από το γενικό πολιτικό πλαίσιο, όπως πρότεινε να κάνουμε ο Τζέικ Σάλιβαν. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες εδώ. Και δεν πρέπει να επισημάνουμε την εμπειρία του Ψυχρού Πολέμου: από τότε, κάναμε πολλά άλλα βήματα και μάθαμε πολλά, επομένως δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη των προηγούμενων λαθών μας», είπε η εκπρόσωπος.

Το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας

Σύμφωνα με την διπλωμάτη, «αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον αντιρωσικό συνασπισμό» ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναζωογόνηση της διεθνούς κατάστασης και θέλουν να επιστρέψουν στην ουσιαστική εργασία για τον έλεγχο των όπλων, θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη και απερίσκεπτη φιλοδοξία να οικοδομήσουμε τον κόσμο σε αμερικανικά πρότυπα με κάθε κόστος και να απομακρυνθούμε από το μονοπάτι, κάτι που σαφώς μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή.

«Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η εποχή της αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των ΗΠΑ έφτασε στο τέλος της και ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτήν. Ο στόχος προς το παρόν είναι να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα και να αρχίσουμε να δημιουργούμε τη βάση για ένα πιο δίκαιο, ισορροπημένο και ανθεκτικό στο άγχος διεθνές σύστημα, βασισμένο στην αληθινή ισότητα, τη συμπερίληψη και, το σημαντικότερο, στην αδιαίρετη ασφάλεια, καθώς και στη συνεκτίμηση των συμφερόντων και των ανησυχιών όλων των κρατών ανεξαιρέτως», υπογράμμισε.

Υπέρ των πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι μηχανισμοί ελέγχου των όπλων και στρατηγικής μείωσης του κινδύνου θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό στοιχείο αυτού του συστήματος, λειτουργώντας ως «δίχτυ ασφαλείας» γι’ αυτό.

«Η Ρωσία δεν απορρίπτει και δεν απέρριψε ποτέ πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους διασφάλισης της ασφάλειας που μπορούν να έχουν διαφορετικό σχήμα και να εφαρμοστούν σε διάφορες μορφές. Ωστόσο, η ζωή αποδεικνύει ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν να είναι αποτελεσματικές και βιώσιμες μόνο εάν όλες οι πλευρές στοχεύουν πραγματικά σε ισότιμη και εποικοδομητική συνεργασία και να εφαρμόσουν με ειλικρίνεια τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, χωρίς να προσπαθούν να εξαπατήσουν και να τις ερμηνεύσουν προς όφελός τους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα