ΑΘΗΝΑ
03:44
|
24.09.2023
Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και 3 άλλα κράτη του Κόλπου θα σχηματίσουν μια ναυτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει επίσης την Ινδία και το Πακιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διοικητής του ναυτικού του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του και η Σαουδική Αραβία, καθώς και τρία άλλα κράτη του Κόλπου, σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια ναυτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει επίσης την Ινδία και το Πακιστάν, ανέφεραν το Σάββατο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι χώρες της περιοχής συνειδητοποίησαν σήμερα ότι μόνο η συνεργασία μεταξύ τους φέρνει ασφάλεια στην περιοχή», φέρεται να είπε ο διοικητής του ναυτικού του Ιράν, Σαχράμ Ιρανί.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχήμα της συμμαχίας που είπε ότι θα σχηματιστεί σύντομα.

Το Ιράν προσπάθησε πρόσφατα να επιδιορθώσει τους τεταμένους δεσμούς του με πολλά αραβικά κράτη του Κόλπου.

Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν τερμάτισαν την επταετή εχθρότητα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας, τονίζοντας την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική συνεργασία.

Ο διοικητής του ναυτικού Ιράνι είπε ότι τα κράτη που θα συμμετάσχουν στη συμμαχία περιλαμβάνουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει ματαιώσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να απομονώσει το Ιράν διπλωματικά.

Τα ΗΑΕ, τα οποία ήταν η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, ξανάρχισαν τις επίσημες σχέσεις με το Ιράν πέρυσι.

Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο αργότερα προσχώρησαν στα ΗΑΕ για να δημιουργήσουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες

Κίνα: Αναφορές ότι ο Σι εξετάζει σοβαρά επίσκεψη στη Νότια Κορέα

Κατάρ: «Η στάση μας απέναντι στο καθεστώς Άσαντ δεν έχει αλλάξει»

Βοηθοί του Μπάιντεν σε συνομιλίες με το Βιετνάμ για συμφωνία όπλων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα