ΑΘΗΝΑ
21:17
|
18.05.2024
Ο Λι Σανγκφού είπε στη σύνοδο κορυφής ασφαλείας της Ασίας την Κυριακή ότι η σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα ήταν μια «αφόρητη καταστροφή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού είπε στη σύνοδο κορυφής ασφαλείας της Ασίας την Κυριακή ότι η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν μια «αφόρητη καταστροφή», αλλά ότι η χώρα του επιδιώκει διάλογο αντί για αντιπαράθεση, μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στον διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο Λι είπε ότι ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε η Κίνα και οι ΗΠΑ να αναπτυχθούν μαζί – παρατηρήσεις που έγιναν λίγες μέρες αφότου αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του για άμεσες συνομιλίες.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικά συστήματα και είναι διαφορετικά με πολλούς άλλους τρόπους», είπε σε μια ομιλία που σηματοδότησε την πρώτη σημαντική διεθνή ομιλία του από τότε που διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας τον Μάρτιο.

«Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τις δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινά εδάφη και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη των διμερών δεσμών και την εμβάθυνση της συνεργασίας», είπε. «Είναι αναμφισβήτητο ότι μια σοβαρή σύγκρουση ή αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα είναι μια αφόρητη καταστροφή για τον κόσμο».

Φορώντας τη στολή του στρατηγού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο Λι έκανε την ομιλία του για την 34η επέτειο από την καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου είναι πολύ τεταμένες για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικά διοικούμενης Ταϊβάν, των εδαφικών διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και των περιορισμών του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εξαγωγές τσιπ ημιαγωγών.

Καθώς οι εκπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής συζήτησαν τους κινδύνους ατυχημάτων και λανθασμένους υπολογισμούς εν μέσω αυτών των εντάσεων, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι ένα κινεζικό αντιτορπιλικό έκανε «ανασφαλείς» ελιγμούς κοντά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στα Στενά της Ταϊβάν το Σάββατο, επισημαίνοντας τους κινδύνους.

Ο στρατός της Κίνας επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά για «σκόπιμα πρόκληση κινδύνου» αφού τα πολεμικά πλοία τους πραγματοποίησαν μια σπάνια κοινή διέλευση από το ευαίσθητο στενό.

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα πλοία των ΗΠΑ και του Καναδά επιχειρούν τακτικά και υπό ελευθερίες ανοικτής θάλασσας.

Η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ δήλωσε ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να πλέει εκεί όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού, και ότι «οι παράγοντες σε αυτή την περιοχή πρέπει να εμπλακούν υπεύθυνα».

Στην ομιλία του, ο Λι είπε ότι η Κίνα δεν θα επέτρεπε τέτοιες περιπολίες ελευθερίας ναυσιπλοΐας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να είναι «πρόχημα για την άσκηση ηγεμονίας της ναυσιπλοΐας».

Μετά τα σχόλιά του, περιφερειακοί μελετητές ρώτησαν τον Λι επανειλημμένα για το περιστατικό καθώς και για τις εκτεταμένες θαλάσσιες αναπτύξεις της Κίνας στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Δεν τους απάντησε ευθέως, λέγοντας ότι οι κινήσεις από χώρες εκτός της περιοχής αυξάνουν την ένταση.

Ο Ρίτσαρντ Μάρλες, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του να βελτιώσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και την παρουσία της στην περιοχή αποσκοπούν στο να «διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια του Ειρηνικού και στη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. ».

«Είναι ένα σημείο που ανέφερα επανειλημμένα στην περιοχή και στον κόσμο από τότε που ανακοινώσαμε τη βέλτιστη οδό για την απόκτηση υποβρυχίων πυρηνικής ικανότητας», είπε στο περιθώριο της συνάντησης για την ασφάλεια, αναφερόμενος στη συμφωνία AUKUS με την Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επέπληξε την Κίνα σε μια ομιλία στη σύνοδο κορυφής το Σάββατο επειδή αρνήθηκε να διεξαγάγει στρατιωτικές συνομιλίες, αφήνοντας τις υπερδυνάμεις σε αδιέξοδο λόγω των διαφορών τους.

Ο Όστιν είπε ότι ο διάλογος «δεν είναι ανταμοιβή, αλλά αναγκαιότητα».

Ο Λι ήταν πιο συγκρατημένος στην ομιλία του, παρόλο που προχώρησε σε κεκαλυμμένη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας «ορισμένες χώρες» για εντατικοποίηση μιας κούρσας εξοπλισμών και ηθελημένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων.

«Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου αναβιώνει τώρα, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια», είπε. «Ο αμοιβαίος σεβασμός θα πρέπει να υπερισχύει του εκφοβισμού και της ηγεμονίας».

Ο Λι, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018 κυρώσεις για αγορές όπλων από τη Ρωσία, έδωσε τα χέρια με τον Όστιν σε δείπνο την Παρασκευή, αλλά οι δυο τους δεν είχαν μια βαθύτερη συζήτηση, παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ για περισσότερες στρατιωτικές ανταλλαγές.

Παράλληλα με τις ομιλίες και τις συζητήσεις σε πάνελ, ανώτεροι αξιωματούχοι πληροφοριών και από τις δύο πλευρές παρακολούθησαν μια μυστική συνάντηση αρχηγών κατασκόπων στη Σιγκαπούρη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ανέφερε το Reuters την Κυριακή.

Μετά την ομιλία του Λι, ο συνταξιούχος βετεράνος Κινέζος διπλωμάτης Κούι Τιανκάι προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χαλαρώσουν τις στρατιωτικές αναπτύξεις κοντά στην Κίνα σε μια πράξη «καλής πίστης» εάν επαναληφθούν οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την άμυνα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Τσονγκ Τζα Ιάν, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, είπε ότι η προσέγγιση και ο τόνος του Λι φάνηκαν πιο ήπιοι από εκείνους των κινεζικών θέσεων που δηλώθηκαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής, αλλά ότι «το περιεχόμενο ήταν το ίδιο».

«Ήταν μια αντανάκλαση της απόστασης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ, που υποδηλώνει επίσης ότι κάθε ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια λύση είναι αφελής. Ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της ΛΔΚ είναι εδώ για να μείνει», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα