ΑΘΗΝΑ
10:00
|
07.05.2024
Ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 μέτρων από το να χτυπήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon στα στενά της Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο έφτασε σε απόσταση 150 μέτρων από το να χτυπήσει το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung-Hoon, κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας κοινής αποστολής Καναδά-ΗΠΑ που έπλεε μέσω του στενού της Ταϊβάν, στην τελευταία επιθετική στρατιωτική κίνηση από το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αναφέρει το Global News.

Το Global News ταξιδεύει με το HMCS Montreal, την καναδική φρεγάτα που συμμετείχε στην αποστολή, από τις 25 Μαΐου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ήταν μάρτυρας της παραλίγο σύγκρουσης από το φτερό της γέφυρας του πλοίου.

Ένα σκάφος του Λαϊκού Ναυτικού ανέπτυξε σημαντική ταχύτητα και έκοψε μπροστά από την πλώρη του Chung-Hoon, έναν ελιγμό που ο διοικητής του HMCS του Μόντρεαλ, πλοίαρχος Πολ Μάουντφορντ, αποκάλεσε «μη επαγγελματικό».

Όταν το κινεζικό σκάφος άλλαξε την πορεία του, ο Μάουντφορντ λέει ότι το πλήρωμα κάλεσε το αμερικανικό πλοίο και τους είπε να κινηθούν διαφορετικά θα υπάρξει σύγκρουση. Οι Αμερικανοί απάντησαν ζητώντας από τους Κινέζους να μείνουν μακριά από το πλοίο, αλλά το Chung-Hoon χρειάστηκε τελικά να αλλάξει πορεία και να επιβραδύνει για να αποφύγει μια συντριβή.

Ο Μάουντφορντ πιστεύει ότι το περιστατικό «υποκινήθηκε ξεκάθαρα από τους Κινέζους».

«Το γεγονός ότι αυτό ανακοινώθηκε μέσω του ραδιοφώνου πριν το κάνει, έδειξε ξεκάθαρα ότι ήταν σκόπιμο».

Το Chung-Hoon και το Montreal πλέουν μαζί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για σχεδόν μια εβδομάδα πριν εισέλθουν στα στενά της Ταϊβάν. Το Global News έχει δει κινεζικά πολεμικά πλοία να σκιάζουν το καναδικό σκάφος σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διέλευση του.

Οι Κινέζοι δεν επιχείρησαν παρόμοιο ελιγμό στο HMCS Montreal, αλλά ένα από τα δύο πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή ταξίδεψε σε απόσταση 1.000 γιάρδων από το καναδικό πλοίο, μια απόσταση που ο Μάουντφορντ πίστευε ότι ήταν ασφαλής.

Οι Κινέζοι είπαν τόσο στα καναδικά όσο και στα αμερικανικά πλοία μέσω συστημάτων ασυρμάτου ότι εισέρχονται στο κινεζικό έδαφος, παρά την κοινή αποστολή που πραγματοποιείται σε διεθνώς αναγνωρισμένα ύδατα, σύμφωνα με τον Μάουντφορντ.

«Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν θα ξανασυμβεί για εμάς, επειδή έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας», δήλωσε ο Μάουντφορντ στο Global News. «Αυτά είναι διεθνή ύδατα».

Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ (USINDOPACOM) ανέφερε σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο ότι το κινεζικό πολεμικό πλοίο «εκτέλεσε ελιγμούς με μη ασφαλή τρόπο στην περιοχή του Chung-Hoon».

Σύμφωνα με την USINDOPACOM, το πλοίο προσπέρασε το αμερικανικό αντιτορπιλικό στην πλευρά του λιμανιού του διασχίζοντας την πλώρη του στις 150 γιάρδες, αναγκάζοντας το Chung-Hoon να διατηρήσει την πορεία του αλλά να μειώσει την ταχύτητά του στους 10 κόμβους «για να αποφευχθεί μια σύγκρουση». Στη συνέχεια, το κινεζικό πλοίο διέσχισε την πλώρη του Chung-Hoon για δεύτερη φορά «από δεξιά στο λιμάνι στις 2.000 γιάρδες» και παρέμεινε εκτός της πλώρης του λιμανιού του αντιτορπιλικού.

«Το πλησιέστερο σημείο προσέγγισης του LY 132 ήταν 150 γιάρδες και οι ενέργειές του παραβίαζαν τους θαλάσσιους «Κανόνες Δρόμου» ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η δήλωση.

Σε δήλωσή του στο Global News, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά είπε ότι τα καναδικά και τα αμερικανικά πλοία είχαν «διαφημίσει (την πλεύση) δημόσια» και πρόσθεσε ότι οι κινεζικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις παρακολουθούσαν και τα δύο πλοία «νόμιμα και επαγγελματικώς.»

«Οι σχετικές χώρες δημιουργούν σκόπιμα προβλήματα και κινδύνους στα στενά της Ταϊβάν, υπονομεύοντας κακόβουλα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα στις δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν»», έγραψε ο Τζιανγουέι Λι, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πολιτισμού και Τύπου της πρεσβείας.

Ο Τζιανγουέι είπε ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «ανταποκριθεί σθεναρά σε όλες τις απειλές και προκλήσεις».

Η υπουργός Άμυνας του Καναδά Ανίτα Ανάντ μόλις είχε ολοκληρώσει τη συμμετοχή της σε μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη όταν έμαθε για το περιστατικό στα στενά της Ταϊβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Ράφα: Το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα