ΑΘΗΝΑ
19:57
|
22.07.2024
Ανώτεροι αξιωματούχοι από περίπου 24 από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν μια μυστική συνάντηση στη Σιγκαπούρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτεροι αξιωματούχοι από περίπου 24 από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου πραγματοποίησαν μια μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο, είπαν πέντε άτομα στο Reuters.

Τέτοιες συναντήσεις διοργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, ανέφεραν. Οι συναντήσεις δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων χωρών που ήταν παρόντες, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Παρευρέθηκε επίσης ο Σαμάντ Γκόελ, επικεφαλής της υπηρεσίας συγκέντρωσης πληροφοριών στο εξωτερικό της Ινδίας, της πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης, δήλωσε ινδική πηγή.

«Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διεθνή σκιώδη ατζέντα», δήλωσε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων. «Δεδομένου του φάσματος των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα φεστιβάλ εμπορικής τέχνης, αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων.

«Υπάρχει ένας ανείπωτος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών ότι μπορούν να μιλήσουν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη – είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης συμβάλλει στην προώθηση αυτού».

Και οι πέντε πηγές που συζήτησαν τις συναντήσεις αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είπε ότι ενώ παρευρέθηκαν στον Διάλογο Shangri-La, «οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων από υπηρεσίες πληροφοριών, εκμεταλλεύονται επίσης την ευκαιρία για να συναντήσουν τους ομολόγους τους».

«Το Υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος. «Οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) επωφελής».

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία λειτουργούν αυτό που ονομάζεται δίκτυο Five Eyes για να συγκεντρώσουν και να μοιραστούν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και οι αξιωματούχοι πληροφοριών τους συναντώνται συχνά.

Οι μεγαλύτερες συναντήσεις της κοινότητας πληροφοριών είναι πιο σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

Αν και λίγες λεπτομέρειες ήταν διαθέσιμες για τις συγκεκριμένες συζητήσεις στη Σιγκαπούρη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και το διακρατικό έγκλημα εμφανίστηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι αρχηγοί πληροφοριών πραγματοποίησαν μια άτυπη συγκέντρωση.

Κανένας Ρώσος εκπρόσωπος δεν ήταν παρών, είπε μια από τις πηγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Β. Χαβρίλοφ, ήταν στο Διάλογο Shangri-La, αλλά είπε ότι δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση πληροφοριών.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συνεργατικός και όχι συγκρουσιακός.

Στον κύριο διάλογο για την ασφάλεια, περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι από 49 χώρες πραγματοποίησαν τριήμερες συνόδους ολομέλειας, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο τεράστιο ξενοδοχείο Shangri-La.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι έδωσε την κεντρική ομιλία, ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού και ομόλογοί του από τη Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδά, Ινδονησία και τη Νότια Κορέα μίλησαν επίσης. Ο Χέινς ήταν μεταξύ των επίσημων αντιπροσώπων των ΗΠΑ στον Διάλογο Shangri-La. Σε μια συζήτηση για την κυβερνοασφάλεια στην κύρια συνάντηση, είπε απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου στρατιωτικού ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι απαραίτητη.

«Είναι απολύτως κρίσιμο, ακόμη και όταν υπάρχει δυσπιστία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε ουσιαστικά αντιπάλους, να προσπαθείτε να επιλύσετε και να συνεργαστείτε σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και επίσης να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε την πιθανότητα κλιμάκωσης», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για συνομιλίες με Κινέζους ομολόγους τους, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να ενισχύσει τις επικοινωνίες με το Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζ.Ντ. Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ: Συντηρητισμός, εργατικές ρίζες και πόλεμος

Υεμένη: Για τρίτη μέρα καίγεται το λιμάνι της Χοντέιντα μετά την ισραηλινή επίθεση

Μπορέλ: Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε στους Αμερικανούς τι να κάνουν

Απόσυρση Μπάιντεν: Διθύραμβοι από τη Δύση, αναμονή από τη Μόσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα