ΑΘΗΝΑ
03:53
|
02.05.2024
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το ΔΟΑΕ την Κυριακή για αναποτελεσματική αστυνόμευση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την Κυριακή για αναποτελεσματική αστυνόμευση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και υπαινίχθηκε ότι η εποπτική αρχή του ΟΗΕ κινδύνευε να πολιτικοποιηθεί και να γίνει άσχετη, αναφέρει το Reuters.

Η ασυνήθιστη κριτική ακολούθησε μια έκθεση της ΔΟΑΕ την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είχε δώσει ικανοποιητική απάντηση για την ύπαρξη ύποπτων σωματιδίων ουρανίου και επανεγκατάσταση ορισμένου εξοπλισμού παρακολούθησης που είχε αρχικά τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο μιας πλέον ανενεργής πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Με το Ιράν να έχει εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο έως 60% σχάσιμης καθαρότητας για δύο πυρηνικές βόμβες, εάν εξευγενιστεί περαιτέρω –κάτι που αρνείται ότι θέλει ή σχεδιάζει– το Ισραήλ έχει διπλασιάσει τις απειλές ότι θα εξαπολύσει προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα εάν αποτύχει η διεθνής διπλωματία.

«Το Ιράν συνεχίζει να λέει ψέματα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η συνθηκολόγηση του οργανισμού στην ιρανική πίεση είναι μια μαύρη κηλίδα στο αρχείο του», είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο του σε τηλεοπτικά σχόλια.

«Εάν ο ΔΟΑΕ γίνει πολιτικός οργανισμός, τότε η εποπτική του δραστηριότητα στο Ιράν δεν έχει σημασία, όπως και οι εκθέσεις του για την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν».

Ο ΔΟΑΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Την Τετάρτη, ανέφερε ότι μετά από χρόνια έρευνας και έλλειψη προόδου, το Ιράν είχε δώσει μια ικανοποιητική απάντηση για να εξηγήσει μία από τις τρεις τοποθεσίες στις οποίες είχαν εντοπιστεί σωματίδια ουρανίου.

Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την παρουσία μιας σοβιετικής νάρκης και ενός εργαστηρίου εκεί και ο ΔΟΑΕ δεν είχε άλλες ερωτήσεις, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στη Βιέννη.

Σε μια προφανή αναφορά σε αυτό, ο Νετανιάχου είπε: «Οι δικαιολογίες του Ιράν… σχετικά με την εύρεση πυρηνικού υλικού σε απαγορευμένες τοποθεσίες δεν είναι μόνο αναξιόπιστες, αλλά και τεχνικά αδύνατες».

Ωστόσο, ο διπλωμάτης της Βιέννης είπε επίσης στο Reuters ότι η εκτίμηση της ΔΟΑΕ παραμένει ότι το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμές εκρηκτικών εκεί πριν από δεκαετίες που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα.

Αφού ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, η Τεχεράνη αύξησε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ισραηλινοί και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να αλλάξει από τον εμπλουτισμό με καθαρότητα σχάσης 60% σε 90% – οπλικής ποιότητας – μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σε μια ομιλία του ΟΗΕ το 2012, ο Νετανιάχου θεώρησε τον εμπλουτισμό κατά 90% από το Ιράν ως «κόκκινη γραμμή» που θα μπορούσε να προκαλέσει προληπτικά χτυπήματα. Ωστόσο, οι ειδικοί διίστανται σχετικά με το εάν το Ισραήλ – παρά το γεγονός ότι έχει έναν προηγμένο στρατό που πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένος με πυρηνικά – μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις μακρινές, διάσπαρτες και καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε ένα σημείο απόφασης, όπου οι δύο επιλογές είναι οι Ιρανοί να αποκτήσουν βόμβα ή εμείς να αναλάβουμε δράση, θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραήλ Κατς, μέλος του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου.

«Κάνουμε όλες τις προετοιμασίες αυτή τη στιγμή», είπε ο Κατς στο ραδιόφωνο Galey Israel.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα