ΑΘΗΝΑ
00:57
|
20.04.2024
Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989 ενώ το κυβερνών κόμμα τη χαρακτήρισε «πορεία μίσους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρσοβίας με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική συγκέντρωση μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989.

Το κάλεσμα στον πολωνικό λαό απηύθυνε η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) με επικεφαλής τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Το «παρών» στην αντικυβερνητική διαδήλωση έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα.

Από την πλευρά του το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS καταδίκασε την κινητοποίηση κάνοντας λόγο για μια «πορεία μίσους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημαρχίας της Βαρσοβίας στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε ανήμερα της 34ης επετείου από τη διενέργεια των πρώτων εν μέρει ελεύθερων εκλογών στη χώρα.

«Οι Πολωνοί δεν λύγισαν, δεν υπέκυψαν σε εκφοβισμούς, δεν αποθαρρύνθηκαν» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. «Η Πολωνία είναι στις καρδιές μας και γι’ αυτό επιβιώσαμε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, στην επέτειο των ελεύθερων εκλογών, στην επέτειο της μεγάλης νίκης το σύμβολο και ο δημιουργός της στέκεται εδώ δίπλα μου – ο πρόεδρος Λεχ Βαλέσα». Η «Πλατφόρμα Πολιτών» του Ντόναλτ Τουσκ είναι το κύριο κεντρώο κόμμα της πολωνικής αντιπολίτευσης. 

Ο καλπάζων πληθωρισμός, το κόστος ζωής, τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν ορισμένα από τα βασικά θέματα που κατέβασαν τους Πολωνούς στους δρόμους της Βαρσοβίας. Πολλοί ταξίδεψαν από άλλα αστικά κέντρα, όπως η Κρακοβία, στο νότο για να διαδηλώσουν. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον νόμο που αφορά τη ρωσική επιρροή και σύμφωνα με τους επικριτές του υπονομεύει τη δημοκρατία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρυξέλλες έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία και ανησυχία για τον νόμο θεωρώντας ότι ανοίγει δρόμο για πολιτικές διώξεις.

«Φτάνει πια!» «Δεν θέλουμε μια αυταρχική Πολωνία», «Το PiS σημαίνει ακρίβεια», «Ελεύθερη, Ευρωπαϊκή Πολωνία», «Ευρωπαϊκή Ένωση ναι, PiS όχι» έγραφαν τα πανό που στρέφονταν κατά της πλειοψηφίας που κυβερνά την Πολωνία εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Το PiS κατηγορεί την αντιπολίτευση για «υποκρισία» ενώ λίγες ημέρες πριν από την αντικυβερνητική διαδήλωση ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με σκηνές αστυνομικής βίας και άγριας καταστολής επί πρωθυπουργίας Τουσκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα