ΑΘΗΝΑ
21:43
|
19.04.2024
Επετράπη η καθυστέρηση μιας δίκης στην οποία η πόλη Stuart της Φλόριντα μήνυσε τον βιομηχανικό όμιλο 3M Co για μόλυνση του νερού από τοξικά χημικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αμερικανός δικαστής επέτρεψε την καθυστέρηση μιας δίκης στην οποία η πόλη Stuart της Φλόριντα μήνυσε τον βιομηχανικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων 3M Co (MMM.N) για μόλυνση του νερού από τοξικά «παντοτινά χημικά», ανακοίνωσε δικαστήριο τη Δευτέρα, μεταδίδει το Reuters.

Οι μετοχές της 3M υποχώρησαν 1,3% στις πρωινές συναλλαγές.

«Τα μέρη ενημέρωσαν το Δικαστήριο χθες το βράδυ ότι έχουν φτάσει σε ένα στάδιο σε αυτές τις συζητήσεις όπου πιστεύουν ότι μια τελική δεσμευτική συμφωνία είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον», ανέφερε στη διαταγή ο περιφερειακός δικαστής της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκέργκελ.

Ο δικαστής ζήτησε εβδομαδιαίες ενημερώσεις και είπε ότι θα επαναπρογραμματίσει τη δίκη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός 21 ημερών.

Η 3M και η πόλη την Κυριακή δήλωσαν ότι σημειώνουν «σημαντική» πρόοδο για τη διευθέτηση της αγωγής για τη ρύπανση των υδάτων και προσπάθησαν να καθυστερήσουν τη δοκιμή.

Η εταιρεία επρόκειτο να δικαστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας τη Δευτέρα σε μήνυση που άσκησε η πόλη της Φλόριντα κατηγορώντας την για παραγωγή PFAS ή ουσιών ανά και πολυφθοραλκυλίου, παρά το γεγονός ότι γνώριζε για δεκαετίες ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες ασθένειες.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική διευθέτηση στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Πολ Νάπολι, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Napoli Shkolnik.

Η 3M δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η πόλη του Stuart ισχυρίστηκε στην αγωγή της το 2018 ότι η εταιρεία κατασκεύασε ή πούλησε πυροσβεστικούς αφρούς που περιείχαν PFAS που μόλυναν το τοπικό έδαφος και τα υπόγεια ύδατα και ζήτησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για διήθηση και αποκατάσταση.

Η αγωγή είναι μια από τις περισσότερες από 4.000 που κατατέθηκαν εναντίον της 3M και άλλων χημικών εταιρειών από δήμους, κυβερνήσεις πολιτειών και ιδιώτες των ΗΠΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας.

Το αίτημα για καθυστέρηση ήρθε αφότου τρεις μεγάλες εταιρείες χημικών προϊόντων – η Chemours Co (CC.N), η DuPont de Nemours Inc (DD.N) και η Corteva Inc (CTVA.N) – την περασμένη Παρασκευή δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία αρχής 1,19 $ δισεκατομμύριων για τη διευθέτηση αξιώσεων ότι μόλυναν τα δημόσια συστήματα ύδρευσης των ΗΠΑ με PFAS.

Η 3M ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα σταματήσει να παράγει PFAS έως το 2025.

Το Bloomberg News ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η 3M είχε συνάψει μια δοκιμαστική συμφωνία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με πόλεις και κωμοπόλεις των ΗΠΑ για να επιλύσει τις αγωγές PFAS για τη ρύπανση του νερού που αντιμετωπίζει. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως αυτή την αναφορά.

Τα PFAS, με την ονομασία «παντοτινά χημικά», καθώς δεν διασπώνται εύκολα στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον, χρησιμοποιούνται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι καλλυντικά και έχουν συνδεθεί με καρκίνο, ορμονική δυσλειτουργία και περιβαλλοντική βλάβη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα