ΑΘΗΝΑ
22:46
|
23.09.2023
Το Ριάντ ανακοίνωσε μείωση στην παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια για τον Ιούλιο στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του OPEC+.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του OPEC+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Τόσο η τιμή του μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό (WTI) είδαν την τιμή τους να κάνει άλμα έως και 5% νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να περιοριστούν ωστόσο γρήγορα τα κέρδη τους, κοντά στο 1,5%. Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 77 δολάρια το βαρέλι και του συμβολαίου WTI λίγο κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του OPEC+ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία.

Οι μειώσεις που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η παράταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2024», είπε ο Νόβακ, σημειώνοντας ότι ο OPEC+ έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

AfD: Πρόγραμμα «πρώτων 100 ημερών» της Εναλλακτικής για τη Γερμανία

Έκθεση και εκδήλωση για την άναρχη τουριστική ανάπτυξη διοργανώνουν Άλως και Reporters United

Το μεταναστευτικό Βατερλώ της Μελόνι

Bloomberg: Η Ρωσία σχεδιάζει τεράστια αύξηση των αμυντικών της δαπανών για το 2024

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα