Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντακάρ της Σενεγάλης μετά από 72 ώρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει το δίκτυο Africanews.
Οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη μετά την καταδικαστική απόφαση σε φυλάκιση δύο ετών του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ουσμάν Σονκό.
Οι αρχές της Σενεγάλης ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν συνολικά σε 500 συλλήψεις από την περασμένη Πέμπτη. «Οι δυνάμεις ασφαλείας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν βίαιους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν επιδίωκαν απλά να διαμαρτυρηθούν αλλά να εμπλακούν σε ανατρεπτικές ενέργειες. Όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν ένοπλα και επικίνδυνα άτομα. Στην κατοχή των περισσοτέρων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ, μαχαίρια και όπλα», δήλωσε ο διευθυντής Δημόσιας Τάξης της Σενεγάλης, Ιμπραΐμα Ντιόπ.
Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 350 τραυματιστήκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Ντακάρ. Μεταξύ των είναι και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Σενεγάλης.
Οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν ανεπτυγμένες παντού στην πρωτεύουσα, ενώ ο στρατός έχει λάβει θέσεις σε στρατηγικά σημεία.
Από την Πέμπτη πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια έχουν λεηλατηθεί, κυρίως τράπεζες και καταστήματα σε προάστια του Ντακάρ. Κάποιοι δρόμοι μαρτυρούν τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώνονται, με καμένα αυτοκίνητα και λάστιχα και πέτρες σκορπισμένες.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «την ανησυχία και τη θλίψη τους» για τα βίαια επεισόδια και ζήτησαν να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη βία και προέτρεψε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». Ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φακί Μαχαμάτ ζήτησε να σταματήσουν οι ενέργειες που «αμαυρώνουν τη σενεγαλέζικη δημοκρατία, για την οποία η Αφρική ήταν πάντα περήφανη».
Πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το WhatsApp και το Twitter τέθηκαν εκτός λειτουργίας το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου, ένα μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί «η μετάδοση μηνυμάτων μίσους και ανατροπής», όπως ανέφερε. Η απαγόρευση προκάλεσε την οργή των πολιτών, αλλά η κυβέρνηση της Σενεγάλης επιμένει ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι «μια λαϊκή διαδήλωση με πολιτικά αιτήματα», αλλά «πράξεις βανδαλισμού και λεηλασίας».
Οι Σενεγαλέζοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα συλληφθεί ο Σονκό, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Την Πέμπτη κρίθηκε αθώος για βιασμό, αλλά καταδικάστηκε ερήμην για τη διαφθορά ανήλικης σε δύο χρόνια φυλάκιση.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος. Ο Σονκό καταγγέλλει από την αρχή ότι η υπόθεση είναι μια συνωμοσία του προέδρου της Σενεγάλης Μακί Σαλ για να τον εξοντώσει πολιτικά. Έχει δηλώσει ότι «είναι αποκλεισμένος» στο σπίτι του στο Ντακάρ από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες εμποδίζουν όποιον θέλει να πλησιάσει.
Ο Σονκό μπορεί να συλληφθεί «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνη Ισμαϊλά Μαντιόρ Φαλ. Το κόμμα του, το Pastef, έχει ζητήσει «να διευρυνθεί και να ενταθεί η αντίσταση (…) μέχρι την αποχώρηση του Μακί Σαλ», τον οποίο κατηγορεί για «δικτατορικές τάσεις», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή.