Περισσότεροι από 793.000 πολίτες του Κουβέιτ καλούνται σήμερα να επιλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, στις έβδομες βουλευτικές εκλογές μέσα σε μία δεκαετία εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης.
Συνολικά 207 άτομα, ανάμεσά τους και 13 γυναίκες, διεκδικούν μία από τις 50 έδρες της Βουλής, στο μοναδικό αραβικό κράτος του Κόλπου που διαθέτει εκλεγμένο κοινοβούλιο στο οποίο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί.
Ο εμίρης του Κουβέιτ, Ναουάρ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ, προκήρυξε τις εκλογές τον περασμένο μήνα αφού διέλυσε ξανά το κοινοβούλιο εν μέσω ενός επίμονου πολιτικού αδιεξόδου.
Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης εμπόδισαν τους νομοθέτες να εγκρίνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο χαμηλός ρυθμός ξένων επενδύσεων δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο.
Η τελευταία πολιτική διαμάχη επικεντρώθηκε σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση να αναλάβει καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια πολιτών του Κουβέιτ Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η κίνηση θα ήταν πολύ δαπανηρή υπολογίζοντάς την στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι βουλευτές υποστήριξαν ότι θα κόστιζε σημαντικά λιγότερο, κάτω από 6,5 δισ. δολάρια.
Η συνεχιζόμενη ρήξη μεταξύ των εκλεγμένων νομοθετών και του – διορισμένου από την βασιλική οικογένεια- υπουργικού συμβουλίου έχει οδηγήσει σε παρακμή των κοινωνικών υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.
Η έλλειψη σταθερότητας έχει επίσης τρομάξει τους επενδυτές στη βιομηχανία πετρελαίου του Κουβέιτ, η οποία αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού.
Ενώ οι βουλευτές εκλέγονται, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Κουβέιτ διορίζονται από την βασιλική οικογένεια Αλ-Σαμπάχ, η οποία διατηρεί ισχυρό έλεγχο στην πολιτική ζωή.
Τον Μάρτιο, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου έτους –στις οποίες η αντιπολίτευση είχε σημειώσει σημαντικά κέρδη– και αποφάσισε ότι το προηγούμενο κοινοβούλιο που εξελέγη το 2020 θα επανέλθει αντ’ αυτού.
Από τότε που το Κουβέιτ υιοθέτησε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα το 1962, το νομοθετικό σώμα έχει διαλυθεί περίπου δώδεκα φορές.