ΑΘΗΝΑ
02:36
|
24.09.2023
Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση των νησιών, καθώς κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα στα νησιά έφερε στο φως το τραγικό περιστατικό με την 63χρονη που έχασε τη ζωή της στην καρότσα αγροτικού, που την μετέφερε σε νοσοκομείο.

Προβληματική παραμένει η κάλυψη με ασθενοφόρα μεγάλων νησιών, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, λέει η ΠΟΕΔΗΝ. Η νησιωτική χώρα δεν έχει ελλείψεις μόνο σε υγειονομικούς, αλλά και στο σύστημα παροχής επείγουσας βοήθειας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος.

«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία με μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση είναι σήμερα η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σάμος, η Σύρος, η Σαντορίνη και η Τήνος. Στη Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Και καταλήγει: «Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή».

Όταν ο Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο της Κω

Έναν χρόνο ακριβώς πριν τι είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης:

«Έχω κουραστεί να ακούω να μονοπωλείται αυτός ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού, spa, καλλωπισμού, από τις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Ήρθε η ώρα να μπορέσουμε να το κάνουμε και εδώ, ξεκινώντας από την Κω», είχε πει στις 2 Ιουνίου του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για τα νησιά

«Δεν είναι μόνο το καλοκαίρι που όντως αυξάνεται λόγω τουρισμού, είναι μεγάλες οι ανάγκες αλλά είναι και το χειμώνα που χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να καλύπτει τις ανάγκες των νησιών» σημείωσε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

«Έχουμε ζητήσει να ανοιχτούν μόνιμες θέσεις για τα νησιά, να καλυφθούν αυτές οι θέσεις και να τελειώνουμε μια και έξω. Αυτό το πρόβλημα το βιώνουμε εδώ και 15-20 χρόνια», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Η αστυνομία της Φλόριντα σταμάτησε 10χρονο οδηγό στον αυτοκινητόδρομο

Πώς η φαιντανύλη «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Η Τουρκία συνέλαβε 439 παράτυπους μετανάστες και έσωσε 102 την ίδια μέρα

Ο λιβανέζικος στρατός λέει ότι αντάλλαξε δακρυγόνα και βόμβες καπνού με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα