ΑΘΗΝΑ
18:16
|
20.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔΚ ισχυρίστηκε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από τον «τακτικό στρατό σε μια περιοχή που καταλαμβάνεται από άμαχους και άοπλους πληθυσμούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) δήλωσε ότι δέκα υπήκοοί της σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, την Κυριακή. Τα θύματα χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Αφρικής, ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών του Κονγκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κριστόφ Λουτουντούλα ισχυρίστηκε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από τον «τακτικό στρατό σε μια περιοχή που καταλαμβάνεται από άμαχους και άοπλους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων [και] σοβαρά τραυματισμένων άλλων ομοεθνών».

Ο Λουτουντούλα είπε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας του Σουδάν στην Κινσάσα τη Δευτέρα για να μεταδώσει «το μήνυμα λύπης και διαμαρτυρίας της κυβέρνησής» του.

Η κυβέρνηση της ΛΔΚ αναμένει εξηγήσεις από τις σουδανικές αρχές σχετικά με το περιστατικό, σύμφωνα με το υπουργείο. Προέτρεψε επίσης τις αρχές της κατεστραμμένης από τις συγκρούσεις χώρας να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα για να επιστρέψουν τα λείψανα των συμπατριωτών που θερίστηκαν χωρίς λόγο» για να ταφούν.

Το Χαρτούμ αποτελεί επίκεντρο εχθροπραξιών από τα μέσα Απριλίου, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των στρατηγών των δυνάμεων του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά, με περισσότερους από 800 θανάτους να έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ιατρών του Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποστηρίξει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στο Σουδάν ή εκτοπίστηκαν σε γειτονικές χώρες από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στις 15 Απριλίου.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω νέων αναφορών για πλήγματα πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές σε όλο το Σουδάν.

Η Κινσάσα είπε ότι ζήτησε από τις σουδανικές αρχές να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να της επιτραπεί η απομάκρυνση τραυματισμένων πολιτών και όσων εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα