ΑΘΗΝΑ
17:57
|
05.12.2023
«Η επίθεση των 40 δευτερολέπτων ήταν οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Καταπέλτης» είναι κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας, Κυριακή Κλιάμπα, στη δίκη για τη στυγερή επίθεση που κόστισε τη ζωή του 19χρονου Άλκη Καμπανού και οδήγησε στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Η επίθεση των 40 δευτερολέπτων ήταν οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων», είπε η εισαγγελέας της Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατά την έναρξη της αγόρευσής της στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία, με οπαδικά κίνητρα, του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Χαρακτήρισε την υπόθεση δύσκολη και ψυχοφθόρα, τονίζοντας ότι προκαλεί πόνο και θλίψη, ενώ αναφερόμενη στην οικογένεια του Άλκη στάθηκε στον πόνο που βιώνει λόγω της απώλειας του 19χρονου και του «μαρτυρικού θανάτου» του. Για τις οικογένειες των κατηγορουμένων σημείωσε ότι ενδεχομένως να περπατούν με σκυφτό το κεφάλι, επειδή βαρύνονται τα παιδιά τους με τέτοια εγκλήματα, αλλά και ίσως επειδή τα είχαν χάσει προ πολλού, λόγω λάθος επιλογών, παθών και μίσους.

Ανατρέχοντας στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η εισαγγελέας κ. Κλιάμπα σχολίασε τα λόγια του πατέρα του Άλκη, Αριστείδη Καμπανού, ο οποίος αναφερόμενος στο άγριο οπαδικό επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή του παιδιού του είχε μιλήσει για «ανορθόδοξο πόλεμο». «Με δύο λέξεις έδωσε την πραγματική διάσταση, περιέγραψε αυτό που ζήσαμε», είπε η εισαγγελική λειτουργός. Επρόκειτο για «οργανωμένο έγκλημα», με τους δράστες να ενεργούν ως «καλοί και πειθαρχημένοι στρατιώτες, ορμώμενοι από πάθη, φανατισμό και μίσος». «Εάν υπήρχε ίχνος ανθρωπιάς θα είχαν επιδείξει έλεος ή μετάνοια. Συνέχισαν όμως μέχρι το τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου, με λυσσαλέο μίσος και σκοπό την αφαίρεση ζωής. Αρκεί να πάρουν εκδίκηση για την ικανοποίηση του “εγώ” τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τον οπλισμό που έφεραν μαζί τους οι 12 κατηγορούμενοι (δρεπάνι, μαχαίρι τύπου “κάραμπιτ”, λοστούς κ.ά.) η εισαγγελέας είπε ότι ήταν «αμαρτωμένοι σαν αστακοί» και μίλησε για οπαδούς που ήταν επί μέρες εξαφανισμένοι μετά την τέλεση του εγκλήματος, υπηρετώντας ένα «σχέδιο εξόντωσης» με «άκρατο μίσος».

Για την παρέα του Άλκη, η εισαγγελέας (προαχθείσα πρόσφατα σε αντιεισαγγελέα Εφετών) είπε ότι ήταν σαν «πρόβατα στη σφαγή». Ο μοναδικός εξοπλισμός τους ήταν ένα αναψυκτικό που μοιράστηκε για μία τελευταία φορά ο Άλκης με τον κολλητό του φίλο, ανέφερε.

Η εισαγγελέας κατά την διάρκεια της αγόρευσής της, στάθηκε αναλυτικά το ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους, επιχείρησαν να πείσουν το δικαστήριο πως δεν είναι οργανωμένοι οπαδοί, αλλά απλοί φίλαθλοι. Υπογράμμισε πως οι συνήγοροι δεν επιχείρησαν να ξετυλίξουν το μυστήριο των αντιφάσεων των κατηγορουμένων, αλλά των θυμάτων.

«Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στον σύνδεσμο για να αγοράσουν ρούχα και ήταν τα καλύτερα παιδιά, μόνο που είναι γνώριμοι της αστυνομίας, αντιθέτως με τα θύματα της επίθεσης. Η προσπάθεια των κατηγορουμένων πέφτει στο κενό. Κανένας οργανωμένος οπαδός δεν κυκλοφορεί “γυμνός” τις νύχτες στα σοκάκια της πόλης. Αντίθετα, κυκλοφορεί οπλισμένος έστω και με κάτι μικρό, για παν ενδεχόμενο. Τα θύματα όμως δεν είχαν την ανάγκη να εξοπλιστούν, δεν χρειαζόταν να προστατευτούν γιατί πολύ απλά απολάμβαναν την ζωή. Δεν είχαν τίποτα πάνω τους, εκτός βέβαια από ένα αναψυκτικό που μοιράστηκαν για τελευταία φορά ο Άλκης με τον Άγγελο. Διερωτάμαι λοιπόν, σεβαστό δικαστήριο, εάν αυτοί οι πέντε νέοι είναι οργανωμένοι, τότε οι μη οργανωμένοι κατηγορούμενοι τι ήταν; Θέλησαν να αφαιρέσουν ζωές και το πέτυχαν. Δεν τους ένοιαζε πόσες ζωές Αρειανών θα αφαιρέσουν. Είχαν σχέδιο και βαρύ οπλισμό. Αυτοί λοιπόν, τι είναι; Απλοί δολοφόνοι; Το αφήνω στην κρίση σας».

Η αγόρευση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να είναι μαραθώνια. Η εισαγγελέας γνωστοποίησε στην αρχή ότι πιθανότατα θα συνεχίσει και την επόμενη δικάσιμο. Κάλεσε δε τους παράγοντες της δίκης αλλά και το ακροατήριο να μην τη διακόψουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναίμακτα», με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι θα ακουστούν πολλά και τα περισσότερα δεν θα αρέσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει τη Χαν Γιουνίς

Η Χαμάς ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας οργάνωσης στον Λίβανο

Αντιός… και ο Μαρτίνεθ από τον Ολυμπιακό

Επίθεση με μαχαίρι στην Ουαλία- Αποκλείστηκαν προληπτικά σχολεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα