ΑΘΗΝΑ
13:01
|
28.05.2024
Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών και τις βιαιοπραγίες σε βάρος των διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για επικίνδυνες για τους λαούς της περιοχής εξελίξεις, κάνει λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή την πυροδότηση της έντασης στο Κόσοβο και ζητά να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που εδρεύει στη χώρα.

«Στις μέρες μας οξύνεται η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ άλλων και στα Βαλκάνια, όπου παραμένει “ανοιχτή πληγή” η κατάσταση που διαμόρφωσε η Ευρωατλαντική επέμβαση, οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ‘90» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, παρακολουθούμε την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, που κυοφορεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και είναι συνέχεια της γενικότερης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και της δημιουργίας του προτεκτοράτου του Κοσόβου».

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ένταση κυρίως στην λεγόμενη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και στην κυβέρνηση Κούρτι που παραβιάζει τις συμφωνίες όπως και στους Σέρβους που παζαρεύουν με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ αναφέρει:

«Παράγοντες που ενισχύουν την ένταση είναι ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και η προώθηση της λεγόμενης “ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης” στα Δυτικά Βαλκάνια, που εκφράζει τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για την επέκταση των συμφερόντων της καθεμιάς πλευράς στην περιοχή των Βαλκανίων. Ευθύνες για τη νέα όξυνση της κατάστασης έχουν τόσο οι αρχές του Κοσόβου, που παραβίασαν συμφωνημένες υποχρεώσεις τους, όσο και οι αρχές της Σερβίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν το δρόμο των “παζαριών” με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές».

«Στην πράξη και για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατάσταση, όπως και το ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει βάση στις “εγγυήσεις ασφαλείας”, που απλόχερα μοιράζουν» τονίζει ο Περισσός, υπογραμμίζοντας ότι «η νέα ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με πρόσχημα τα επεισόδια, είναι απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος».

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την χρήση κατασταλτικών μηχανισμών και τις βιαιοπραγίες σε βάρος των διαδηλωτών» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες το λαό μας. Τώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο και από κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή.

Η λύση για τους λαούς των Βαλκανίων δεν είναι ο εθνικισμός, ο διαμελισμός των χωρών και η συγκρότηση ξένων προτεκτοράτων, όπως είναι σήμερα το Κόσοβο και η Βοσνία, αλλά ο σεβασμός των συνόρων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η κοινή ταξική πάλη ενάντια στις αστικές τάξεις και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την εξάλειψη των αιτιών που αιματοκυλούν τους λαούς και έχουν τη ρίζα τους στα κέρδη του κεφαλαίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Διαμαρτυρία έξω από το ισραηλινό προξενείο- Πέταξαν μολότοφ

Γάζα: Ισραηλινά τανκς παρελαύνουν στο κέντρο της Ράφα

Στις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι για διμερή συμφωνία ασφαλείας και F-16

Επίθεση Μητσοτάκη σε συγγενή θύματος των Τεμπών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα