ΑΘΗΝΑ
12:04
|
16.04.2024
Καλεί την Πρίστινα να αποσύρει την Αστυνομία και να προχωρήσει σε νέες εκλογές ως το τέλος της χρονιάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σχέδιο εννέα σημείων για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και την επιστροφή Πρίστινας και Βελιγραδίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Το βόρειο Κόσοβο έχει συγκλονιστεί από τη βία και τις διαδηλώσεις τις τελευταίες 10 ημέρες. Μετά τη μαζική παραίτηση των Σέρβων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή, από τις θεσμικές αρχές, η Πρίστινα προκήρυξε εκλογές για την αντικατάστασή τους. Το Βελιγράδι κάλεσε στη συνέχεια τους Σέρβους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία και να απέχουν, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι μικρότερη από 4%.

Τέσσερις δήμαρχοι αλβανικής καταγωγής εξελέγησαν ως επικεφαλής τεσσάρων δήμων και όταν προσπάθησαν να εισέλθουν σε δημοτικά κτίρια, αντιμετώπισαν τις διαμαρτυρίες των Σέρβων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 30 στρατιωτών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και πολλών διαδηλωτών, αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Ο ΟΑΣΕ καλεί κατ’ αρχάς το Κόσοβο και τη Σερβία να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στις προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν στο πλαίσιο του υπό την ηγεσία της ΕΕ διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου της Οχρίδας.

Από την άλλη, το Κόσοβο δεν έχει ακόμη σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, η οποία, όπως λέει, είναι αντισυνταγματική, ενώ η Σερβία συνεχίζει να ασκεί πιέσεις κατά της αναγνώρισής του και της συμμετοχής του σε διεθνείς οργανισμούς ή να παρεμβαίνει στις εκλογές του.

Δεύτερον, το Κόσοβο θα πρέπει να αποσύρει τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ η Σερβία θα πρέπει να χαλαρώσει την ετοιμότητα μάχης των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού πριν από δέκα ημέρες.

Τρίτον, η αστυνομία του Κοσόβου, μαζί με τις δυνάμεις της KFOR και της EULEX, θα πρέπει να φροντίσει να εφαρμοστεί πλήρως η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα.

Τέταρτον, οι διαδηλώσεις θα πρέπει να ακυρωθούν και οι δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία για την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση των εργαζομένων στους δήμους.

Το πέμπτο σημείο αναφέρει ότι οι πρόσφατα εκλεγμένοι Αλβανοί δήμαρχοι θα πρέπει να παραιτηθούν μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες δημοτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με το έκτο σημείο θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν φέτος.

Το έβδομο σημείο σημειώνει ότι ο ΟΑΣΕ θα συνδράμει στην εκλογική διαδικασία μέσω τεχνικής υποστήριξης των κοσοβάρικων αρχών που θα οργανώσουν τις εκλογές, ενισχύοντας τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων.

Όσον αφορά το σημείο οκτώ, ο ΟΑΣΕ θα εμπλέξει τους νέους σε προγράμματα και διαδικασίες συμφιλίωσης, και όσον αφορά το σημείο εννέα, ο ΟΑΣΕ θα υποστηρίξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων διατάξεων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα