ΑΘΗΝΑ
19:40
|
26.04.2024
Οι αρμόδιες αρχές στην Οκλαχόμα ενέκριναν την ίδρυση του πρώτου θρησκευτικού σχολείου στις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις για παραβίαση του συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της έγκρισης του πρώτου θρησκευτικού σχολείου στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, ψήφισε, τάχθηκε, χθες Δευτέρα, σχολικό συμβούλιο στην Οκλαχόμα, παρά την προειδοποίηση του γενικού εισαγγελέα της Πολιτείας ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου Statewide Virtual Charter School Board, ενέκρινε, με ψήφους τρεις έναντι δύο το αίτημα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής της Οκλαχόμα για την ίδρυση του διαδικτυακού σχολείου του St Isidore of Seville, που θα αφορά σε μαθητές από το νηπιαγωγείο έως τη 12η τάξη, το τελευταίο έτος του σχολείου.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση είναι σαφώς αντισυνταγματική, ξεκαθαρίζοντας ότι «η έγκριση οποιουδήποτε θρησκευτικού σχολείου με δημόσια χρηματοδότηση είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Οκλαχόμα και δεν είναι προς το συμφέρον των φορολογουμένων».

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου παραβίασαν τον όρκο τους για να χρηματοδοτήσουν θρησκευτικά σχολεία με τα φορολογικά μας δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, αυτά τα μέλη έχουν εκθέσει τον εαυτό τους και το κράτος σε πιθανές νομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να είναι δαπανηρές», πρόσθεσε.

Στην ενότητα «όραμα και σκοπός» της παρουσίασης του σχολείου, η Αρχιεπισκοπή της Οκλαχόμα αναφέρει ότι «το Καθολικό σχολείο συμμετέχει στην ευαγγελική αποστολή της Εκκλησίας και αποτελεί ένα προνομιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η χριστιανική παιδεία».

Ο Μπρετ Φάρλεϊ, εκτελεστικός διευθυντής της Καθολικής Διάσκεψης της Οκλαχόμα, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που το διοικητικό συμβούλιο δέχθηκε τα επιχειρήματά μας και ενέκρινε την αίτησή μας για το πρώτο θρησκευτικό σχολείο του έθνους».

Από την πλευρά της, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Americans United for Separation of Church and State, που μάχεται για τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, κατήγγειλε την απόφαση.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια πιο ξεκάθαρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των φορολογουμένων της Οκλαχόμα και των οικογενειών όσων παιδιών φοιτούν σε δημόσια σχολεία» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΚΟ.

«Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή για την αμερικανική δημοκρατία. Η Americans United θα συνεργαστεί με τους εταίρους της στην Οκλαχόμα και σε όλη τη χώρα, ώστε να προχωρήσουν σε όλα τα δυνατά νομικά μέτρα ενάντια σ’ αυτήν την απόφαση και να υπερασπιστούν τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους που επιβάλει τόσο η νομοθεσία της Οκλαχόμα όσο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, που νωρίτερα φέτος υπέγραψε νομοσχέδιο που δίνει στους γονείς στην πολιτεία φορολογικό κίνητρο να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών δομών, επαίνεσε την χθεσινή απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της εκπαίδευσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα