ΑΘΗΝΑ
05:24
|
26.04.2024
Το σπάνιο μικρό, ετήσιο φυτό, που είναι ενδημικό της Σάμου, βρίσκεται σε μοναδικό πληθυσμό στο όρος Κέρκης του νησιού. Θεωρούνταν εξαφανισμένο εδώ και 61 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία ελπιδοφόρα διαπίστωση έκαναν πριν μερικές μέρες ειδικοί βιολόγοι και φυτολόγοι από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σάμο. Ξαναβρήκαν μετά από 61 χρόνια, έπειτα από επίμονες προσπάθειες, το χαμένο φυτό «Consolida Samia» περίπου στην ίδια θέση αφότου είχε ανακαλυφθεί το 1962 από τον Σουηδό βοτανολόγο Σβεν Σνογκεραπ (Sven Snogerup).

Ως σήμερα έως σήμερα γνωρίζαμε την Consolida samia  μόνο από δείγματα πέντε αποξηραμένων φυτών που είχε συλλέξει ο Σουηδός βοτανολόγος και φιλοξενούνται στα Βοτανικά Μουσεία Λουντ και Εδιμβούργου.

Σε ανακοίνωση του τμήματος Βιολογίας και του τομέα Βοτανικής του ΕΚΠΑ επισημαίνεται πως η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του  Πανεπιστημίου   με τίτλο «Αναζητώντας την εξαφανισμένη Consolida samia – εξερεύνηση στις σάρες του Όρους Κερκετεύς» με χρηματοδότηση από το εμιρατινό Ίδρυμα «Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund».

H αναζήτηση του φυτού ήταν παράλληλα τμήμα του έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης ειδών χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ποια είναι η Consolida Samia P.H. Davis

Η Consolida samia P.H. Davis είναι μικρό, ετήσιο φυτό (θερόφυτο), τοπικό ενδημικό της Σάμου, που απαντά σε έναν μοναδικό πληθυσμό περιορισμένης έκτασης στο όρος Κέρκης, που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου δυτικής Σάμου.

Το είδος προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, αξιολογήθηκε το 2011,  ως Κρισίμως Κινδυνεύον (CR, Critically Endangered) από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), συμπεριλαμβάνεται στα «50 Κορυφαία Φυτά των Νησιών της Μεσογείου» (2005, 2017) και αποτελεί ένα από τα 26 Ελληνικά φυτά Κοινοτικής Προτεραιότητας) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα