ΑΘΗΝΑ
03:07
|
27.04.2024
Επικεφαλής της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία ανέλαβε ο Αλιρεζά Εναγιατί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο έμπειρος Ιρανός διπλωμάτης, Αλιρεζά Εναγιατί, ανέλαβε από σήμερα χρέη πρέσβη του Ιράν στη Σαουδική Αραβία μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας στο Ριάντ έπειτα από επτά χρόνια.

Σε ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού al Hadath TV  καταγράφηκε η έπαρση της ιρανικής σημαίας έξω από το κτίριο της πρεσβείας στο Ριάντ, συνοδεία του ιρανικού εθνικού ύμνου μερικές ώρες προτού πατήσει το πόδι του, απόψε, στην Τζέντα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, αύριο Τετάρτη θα ανοίξει και το ιρανικό προξενείο στην Τζέντα.

Τον Μάιο το Ιράν διόρισε επικεφαλής της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία τον Αλιρεζά Εναγιατί, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και πρεσβευτή στο Κουβέιτ (2014-2019).

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ημερομηνία επαναλειτουργίας της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, ούτε το όνομα του μελλοντικού πρεσβευτή της στο Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016 μετά την επιδρομή στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός Σιίτη κληρικού. Το βασίλειο ζήτησε στη συνέχεια από τους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ απομάκρυνε το προσωπικό της πρεσβείας του από την Τεχεράνη.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, είχε ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και είχε καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις σε σαουδαραβικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το 2019 το βασίλειο είχε κατηγορήσει ευθέως την Ισλαμική Δημοκρατία για μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, η οποία είχε αναγκάσει την εταιρία να μειώσει προσωρινά στο μισό την παραγωγή της. Το Ιράν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Η αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων κατέστη εφικτή μετά από τη σημαντική συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων που υπέγραψαν στις 10 Μαρτίου 2023 αξιωματούχοι αμφοτέρων χωρών στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα