ΑΘΗΝΑ
16:29
|
04.05.2024
Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας GKNB ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε μια ομάδα ανθρώπων που σχεδίαζε να οργανώσει ταραχές «για να καταλάβει την εξουσία με τη βία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 30 άτομα που κατηγορούνται για σχέδιο πραξικοπήματος συνελήφθησαν στο Κιργιστάν, δήλωσε την Τρίτη 6 Ιουνίου η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Η φτωχή χώρα της Κεντρικής Ασίας με δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα έχει δει τρεις προέδρους να παραιτούνται λόγω πολιτικών κρίσεων που τροφοδοτούνται από τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τις αμφισβητούμενες ψήφους μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας GKNB ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε τις προετοιμασίες μιας ομάδας ανθρώπων που σχεδίαζε να οργανώσει ταραχές «για να καταλάβει την εξουσία με τη βία», προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν τη Δευτέρα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κιργιστάν, κατά την οποία ο Πρόεδρος Σαντίρ Τζαπάροφ δεσμεύτηκε «την ετοιμότητά του να συνεργαστεί χέρι-χέρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την Παρασκευή το Κιργιστάν φιλοξένησε τη δεύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Κεντρικής Ασίας και της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει μια «ειλικρινή συνεργασία» με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, είπε ο Μισέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Προσφέρουμε μια ειλικρινή εταιρική σχέση» στις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής, είπε ο Μισέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα είναι «ένας αξιοσέβαστος εταίρος που δημιουργεί εμπιστοσύνη».

Ενώ αυτή η ορεινή χώρα απολαμβάνει εδώ και καιρό έναν σχετικά ελεύθερο τύπο και πολιτικό πλουραλισμό σε μια περιοχή όπου η έκφραση παραμένει περιορισμένη, οι ΜΚΟ καταγγέλλουν την αύξηση της πίεσης κατά των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα