ΑΘΗΝΑ
03:23
|
19.04.2024
Οι αρχές του Κοσόβου εγκατέστησαν Αλβανούς δημάρχους σε δήμους με συμμετοχή μόλις 3,5% στις εκλογές, προκαλώντας το θυμό των Σέρβων.
Serbs from Kosovo face riot police during their gathering to demand the removal of recently elected Albanian mayors outside municipal building in Zvecan, northern Kosovo on May 29, 2023. NATO-led peacekeepers on Monday dispersed Serb protesters who again clashed with police in northern Kosovo to demand the removal of recently elected Albanian mayors, as ethnic tensions flared in the Balkan nation. (Photo by -STR / AFP)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κόσοβο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν νεές εκλογές σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά την αναταραχή που σημειώθηκε εκεί, όμως μέχρι τότε πρέπει να γίνουν άλλα βήματα, δήλωσε σήμερα η κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς.

Η βία αναζωπυρώθηκε αφότου οι αρχές του Κοσόβου εγκατέστησαν Αλβανούς δημάρχους στους δήμους, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με συμμετοχή μόλις 3,5% στις εκλογές, προκαλώντας το θυμό των Σέρβων που έχουν την πλειοψηφία στην περιοχή και είχαν μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές, καθώς ζητούν να διεξαχθούν εκλογές, αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Η Γκερβάλα-Σβαρτς, μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών στην Πράγα, δήλωσε πως ο τερματισμός της βίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για να εξετασθεί η διενέργεια νέων εκλογών.

«Ναι, είμαστε ανοικτοί σε εκλογές σ’ αυτούς τους τέσσερις δήμους, αλλά για να έχουμε νέες εκλογές χρειάζεται να γίνουν στο ενδιάμεσο βήματα», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως το Κόσοβο χρειάζεται επίσης «μια δέσμευση από τη Σερβία ότι δεν θα απειλούν πλέον σέρβους πολίτες του Κοσόβου για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα