ΑΘΗΝΑ
02:30
|
27.07.2024
Τα γαλλικά συνδικάτα κήρυξαν τη 14η ημέρα εθνικής απεργίας από τον Ιανουάριο εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να βγουν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία για τη δέκατη τέταρτη ημέρα απεργιακής κινητοποίησης από τον Ιανουάριο εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που επέβαλλε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν λίγους μήνες, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Μακρόν υπέγραψε τον Απρίλιο το νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε έναν αμφιλεγόμενο αλλά νομικό μηχανισμό για να αποφύγει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να τη χάσει.

Η μεταγενέστερη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει τα προβληματικά μακροπρόθεσμα οικονομικά της Γαλλίας, ήταν η υπόσχεση της δεύτερης και τελευταίας θητείας του Μακρόν και η ομαλή εφαρμογή της θεωρείται από τους υποστηρικτές ως κρίσιμη για την κληρονομιά του.

Μέρη της γενικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στην επίσημη εφημερίδα της Γαλλίας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πλέον νόμος.

Οι αντίπαλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια πρόταση που προτάθηκε από τη μικρή παράταξη Liot στο κοινοβούλιο – που υποστηρίζεται ευρέως από την αριστερά – για την κατάργηση του νόμου και της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ιέλ Μπρον-Πιβέ, μέλος του κόμματος του Μακρόν αλλά υποτίθεται επίσημα ουδέτερη, επρόκειτο να αποφασίσει την Πέμπτη εάν το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για την επιστροφή της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62.

Αυτό αφαιρέθηκε από την πρότασητου Liot σε επίπεδο επιτροπής, αλλά τα αριστερά κόμματα προσπάθησαν να το επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη μέσω τροπολογίας.

Συσσωρεύεται η λαϊκή οργή για την απεργία της Τρίτης

Σε ένα άρθρο για την καθημερινή Le Monde τη Δευτέρα, οι βασικές προσωπικότητες από όλα τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας προέτρεψαν την Μπρον-Πιβέ να επιτρέψει την ψηφοφορία για την πρόταση, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αναταραχές.

«Για τους συμπολίτες μας, μια νέα άρνηση της δημοκρατίας θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένη δυσαρέσκεια για τους θεσμούς μας, η οποία εκδηλώνεται ήδη με τη μορφή αυξανόμενης αποχής, ακόμη και αύξησης του θυμού και της βίας», ανέφεραν.

Οι αρχές αναμένουν έως και 600.000 άτομα στις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη, λιγότερο από το ήμισυ της αιχμής στις 7 Μαρτίου, όταν 1,28 εκατομμύρια καταμετρήθηκαν από την αστυνομία.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση των κινητοποιήσεων, αναμένεται περιορισμένη μόνο διακοπή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και αναμένονται ορισμένες ακυρώσεις πτήσεων, ιδίως στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού.

«Η ήττα δεν έχει τεθεί σε ισχύ», είπε η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό στο Radio J, προειδοποιώντας ότι «θα υψώσουμε τις φωνές μας» εάν δεν επιτραπεί η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Η μάχη ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος “δεν θα τελειώσει ποτέ”, δήλωσε ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στην καθημερινή 20 Minutes. Αλλά οι σύμμαχοι του Μακρόν λένε ότι έχει τελειώσει εδώ και καιρός, ακόμα κι αν ο Μακρόν παραμένει ευρέως αντιδημοφιλής στο κοινό.

Η αντιπολίτευση «γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η πρόταση δεν έχει μέλλον», δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση LCI η Πρίσκα Θεβενό, βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν.

Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν να αναπτύξουν 11.000 αστυνομικούς, εκ των οποίων 4.000 στο Παρίσι, για όλη τη διάρκεια της εθνικής απεργίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα