ΑΘΗΝΑ
09:36
|
23.09.2023
«Είναι μια πραγματικά ιστορική απόφαση και ένα δύσκολο έργο – αλλά η Λαύρα πρέπει να είναι ουκρανική και [θα επιστρέψει] στο κράτος», δήλωσε ο Τκατσένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 200 μοναχοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) που κατοικούν επί του παρόντος στο εμβληματικό μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου-Πετσέρσκ έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας.

Ο Αλεξάντερ Τκατσένκο έγραψε στο κανάλι του στο Telegram σήμερα ότι η ειδική επιτροπή του υπουργείου του ολοκλήρωσε τις εργασίες για την επίσημη μεταφορά του μοναστηριού, το οποίο περιέγραψε ως κρατική περιουσία, για χρήση από το Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο Κιέβου-Πετσέρσκ.

Δήλωσε ότι όλοι οι μοναχοί της UOC πρέπει τώρα να τερματίσουν αμέσως κάθε δραστηριότητα στο μοναστήρι, να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις του και να επιστρέψουν το ακίνητο στο Ιστορικό-Πολιτιστικό Μνημείο εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Ο Τκατσένκο σημείωσε ότι εάν η UOC αρνηθεί να συμμορφωθεί, το υπουργείο θα καταθέσει μήνυση προκειμένου να «άρει τα εμπόδια στη χρήση του ακινήτου από το στορικό-Πολιτιστικό Μνημείο».

Ο Τκατσένκο πρόσθεσε αργότερα ότι εκπρόσωποι του μοναστηριού αρνήθηκαν να δεχτούν την πράξη για τη μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας.

«Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική απόφαση και ένα δύσκολο έργο – αλλά η Λαύρα πρέπει να είναι ουκρανική και [θα επιστρέψει] στο κράτος», κατέληξε ο υπουργός.

Η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, που ιδρύθηκε το 1051, είναι ένα από τα πρώτα μοναστήρια στην περιοχή. Θεωρείται ένα από τα κύρια ανατολικά ορθόδοξα ιερά. Ωστόσο, η τοποθεσία έχει γίνει το επίκεντρο μιας μεγάλης θρησκευτικής διαμάχης καθώς δύο οντότητες που ισχυρίζονται ότι είναι η αληθινή ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας διαγκωνίζονται για το νομικό της καθεστώς.

Τεχνικά, το μοναστήρι ανήκει στην ουκρανική κυβέρνηση ως ιστορικό μνημείο, αλλά παραχωρήθηκε στην UOC για χρήση βάσει συμφωνίας του 2013. Ωστόσο, το Κίεβο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι τερμάτισε μονομερώς τη συμφωνία μίσθωσης, κατηγορώντας την UOC για φιλορωσική στάση και ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την πνευματικότητα της χώρας, παρότι η εκκλησία είχε ήδη διακόψει επίσημα τους δεσμούς της με τη Μόσχα και καταδίκασε επίσημα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο επιθυμεί τώρα να μεταφέρει τη χρήση της Λαύρας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), η οποία ιδρύθηκε με την υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης το 2018. Η OCU παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη αναγνωρισμένη και θεωρείται σχισματική από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τη δίωξη των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία από το Κίεβο. Το ένα τρίτο των περιοχών της Ουκρανίας έθεσαν πρόσφατα εκτός νόμου την UOC και είτε κατέσχεσαν τις εκκλησίες και τις περιουσίες της είτε τις παρέδωσαν στην OCU.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ξηλώθηκε» η εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που εξήγγειλε «κυνήγι προπαγανδιστών»

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος των ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας παύθηκε μία βδομάδα μετά την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο. Της παύσης της προηγήθηκαν ερωτήσεις Αμερικανού Γερουσιαστή.
ΣΥΝΑΦΗ

Μπομπ… ο μάστορας της διαφθοράς – Κατηγορητήριο 39 σελίδων για Μενέντεζ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια

Το μεταναστευτικό Βατερλώ της Μελόνι

Νέα συνέχεια στην Πολωνο-ουκρανική ένταση από τον Μοραβτιέτσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα