ΑΘΗΝΑ
04:50
|
26.04.2024
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται σε νομοσχέδια στο ουκρανικό κοινοβούλιο, καθώς και στις ενέργειες της SBU, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ουκρανικό κράτος ενδέχεται να κάνει διακρίσεις κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η υπηρεσία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ουκρανικές αρχές έχουν διατάξει τους μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, ενός εμβληματικού για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μοναστηρίου, να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις της μέχρι τις 29 Μαρτίου, κάτι στο οποίο οι μοναχοί αρνούνται να υπακούσουν.

Η φερόμενη άνιση μεταχείριση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημάνθηκε σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) την Παρασκευή. Η έκθεση αναφέρεται σε νομοσχέδια που υποβλήθηκαν στο ουκρανικό κοινοβούλιο, καθώς και στις ενέργειες της SBU, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας.

Το όργανο του ΟΗΕ «ανησυχεί ότι οι δραστηριότητες του κράτους με στόχο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσαν να εισάγουν διακρίσεις», ανέφερε. Η έκθεση ανέφερε «ασαφή νομική ορολογία και απουσία επαρκούς αιτιολόγησης» στην προτεινόμενη νομοθεσία. Η έκθεση κάλυψε την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023, αλλά οι περισσότερο πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης έχουν επιτείνει κατά πολύ την ένταση.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε την κίνηση ως ενίσχυση της «πνευματικής ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας και άφησε να εννοηθεί ότι η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί ένα μέσο, μέσα από το οποίο η Ρωσία επιχειρεί «να χειραγωγήσει την πνευματικότητα του λαού μας, να καταστρέψει τους ιερούς μας τόπους [και] να τους κλέψει τιμαλφή».

Το Κίεβο προηγουμένως απέκλεισε την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία από δύο από τους καθεδρικούς ναούς πάνω από το μοναστήρι. Εντός ημερών από αυτήν την απόφαση, επετράπη στην υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, να πραγματοποιήσει λειτουργίες στις εγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ολεκσάντρ Τκατσένκο, είπε ότι οι μοναχοί της Λαύρας του Κιέβου, οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι Τετάρτη για να φύγουν, θα μπορούσαν να μείνουν στη μονή, εγκαταλείποντας την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία και προσχωρώντας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Απάντηση της ουκρανικής κυβέρνησης

Η εποπτική αρχή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να «απέχει από μη ισορροπημένες πολιτικές εκτιμήσεις» σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ουκρανία είναι ένα δημοκρατικό έθνος, όπου η ελευθερία της θρησκείας είναι εγγυημένη. Αλλά η ελευθερία δεν ισοδυναμεί με δικαίωμα για δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια», δήλωσε σήμερα ο Όλεγκ Νικολένκο στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Προέτρεψε, δε, τον ΟΗΕ να «βασίσει τις εκθέσεις του σε γεγονότα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα