ΑΘΗΝΑ
14:19
|
20.04.2024
«Δεν θα πετάξουμε πέτρες, απλώς θα προσευχηθούμε. Αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια γιατί θα έρθουν προβοκάτορες», είπε ο Μητροπολίτης Παύλος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγούμενος του παγκοσμίως γνωστού μοναστηριού Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, δήλωσε σήμερα ότι οι μοναχοί δεν θα φύγουν από το μοναστήρι, όπως έχουν διαταχθεί από τις ουκρανικές αρχές, με τον ηγούμενο να καλεί τους πιστούς να τους υπερασπιστούν.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν διατάξει τους μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού μέχρι τις 29 Μαρτίου.

«Μας έδωσαν προθεσμία δύο εβδομάδων, μέχρι τις 29 Μαρτίου, να φύγουμε από το μοναστήρι (…) Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ανεξάρτητα από το πρόσχημα», είπε ο Μητροπολίτης Παύλος, ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε χθες το βράδυ.

«Απευθύνουμε έκκληση σήμερα στο ποίμνιό μας … Είναι καθήκον σας να υπερασπιστείτε αυτόν τον ιερό τόπο μαζί μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η εκδίωξη είναι «χειρότερη» από τις σοβιετικές καταστολές κατά του κλήρου του 1917, του 1937 και της δεκαετίας του 1960.

«Αυτό είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο βία, ο διάβολος είναι εδώ», είπε ο Ουκρανός μητροπολίτης.

«Δεν θα πετάξουμε πέτρες, απλώς θα προσευχηθούμε. Αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ασφάλεια γιατί θα έρθουν προβοκάτορες», τόνισε.

Η ουκρανική κυβέρνηση απόφασισε να εκδιώξει τη μη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, επικαλούμενη παραβιάσεις των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Η σύμβαση του ουκρανικού δημοσίου με την ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, η οποία είχε συναφθεί το 2013, θα τερματιστεί την 29η Μαρτίου, σύμφωνα με επιστολή του κρατικού φορέα διαχείρισης του χώρου, όπου λειτουργεί επίσης μουσείο από τη δεκαετία του 1920.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από διάταγμα που εξέδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Ζελένσκι έχει επιμείνει ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι γεμάτη «κατάσκοπους».

Τον Νοέμβριο, η ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εισέβαλαν στο μοναστήρι, που είναι επίσης ο τόπος κατοικίας του προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ύποπτος για σχέσεις με τη Ρωσία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αντέδρασε έντονα στην απόφαση της εκδίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το μοναστήρι, απόφαση στην οποία είδε την «κορύφωση της ανομίας» στην Ουκρανία.

Η Λαύρα των Σπηλαίων βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οικοδομήθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ενδεικτικό των τριβών που επικρατούν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ότι χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για εγκλήματα και για αυτό που το ΔΠΔ πρόσφατα χαρακτήρισε απαγωγές παιδιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα