ΑΘΗΝΑ
13:59
|
06.05.2024
Δύο Αυστραλοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Βιετνάμ έλαβαν χάρη μετά την επίσημη επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Αυστραλοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Βιετνάμ έλαβαν χάρη μετά την επίσημη επίσκεψη του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Αλμπανίζι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC το βράδυ της Δευτέρας ότι η «ουσιαστική ανακάλυψη» οφείλεται στη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.

«Υπήρξε ουσιώδης πρόοδος με τη χορήγηση επιείκειας μόλις χθες (…) Η Αυστραλία καλωσορίζει την εξέλιξη», είπε ο κ. Αλμπανίζι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Η Αυστραλία το χαιρέτισε πολύ αυτό. Κάνουμε παραστάσεις εκ μέρους των Αυστραλών πολιτών και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το Βιετνάμ συμφώνησε με το αίτημα και τους ευχαριστούμε για αυτό», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως δεν θα αποκαλύψει τα ονόματα των ανθρώπων αυτών κατόπιν αιτήματός τους για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν, τόνισε πάντως.

Ο Άντονι Αλμπανίζι ταξίδεψε στο Βιετνάμ το σαββατοκύριακο, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Φαμ Μιν Τσιν. Η επίσκεψή του, διαβεβαίωσε, έδωσε «ώθηση» για να επιτευχθεί «αυτό το αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έκανε επίσης παράσταση εξ ονόματος του 73χρονου Τσάου Βαν Χαμ, που έχει διπλή υπηκοότητα, βιετναμική και αυστραλιανή, και καταδικάστηκε το 2019 να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη για «τρομοκρατία».

«Εναι χωριστή υπόθεση. Επιδιώκουμε τη μεταγωγή του [στην Αυστραλία] κι έχουμε ελπίδες. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά», είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

Ο Αλμπανίζι, ο οποίος είπε ότι θέλει το Βιετνάμ να γίνει ένας από τους «κορυφαίους» εταίρους της Αυστραλίας, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών κατά την επίσκεψή του στο Ανόι, συμπεριλαμβανομένου πακέτου 105 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (69,4 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει το Βιετνάμ να απελευθερώσει την οικονομία του από άνθρακα.

Τα δύο έθνη ελπίζουν επίσης να ολοκληρώσουν μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Συνεργασία μέχρι το τέλος του έτους, μια κίνηση που είπε ο Αλμπανίζι «θα σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη που έχουμε ο ένας στον άλλο ως κορυφαίοι εταίροι και διαρκείς φίλοι».

Από την πλευρά του, ο Φαμ είπε ότι το Βιετνάμ «είναι πρόθυμο να εισέλθει σε ένα νέο κεφάλαιο στρατηγικής συνεργασίας και να ανυψώσει τη φιλία με την Αυστραλία σε υψηλότερο επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι και οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν τη σημασία της διασφάλισης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ασφάλειας, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στην Ανατολική Θάλασσα ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Το Βιετνάμ έχει εδώ και καιρό εμπλακεί με την Κίνα σε εδαφική διαμάχη για μια δυνητικά πλούσια σε ενέργεια έκταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια στρατηγική πλωτή οδό από την οποία διέρχονται περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια εμπορίου ετησίως.

Η Αυστραλία, η οποία επίσης ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη στρατιωτική και οικονομική επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, επιδιώκει μεγαλύτερη συνεργασία με την Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. τερματίζει τη διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Πολωνίας

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα