ΑΘΗΝΑ
07:18
|
28.04.2024
Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για ένα κέντρο που θα ενθαρρύνει τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, ενώ θα καταστρέψει και ένα τοπικό δάσος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τοπικές αρχές στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μια πόλη στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, ψήφισαν υπέρ μιας αμφιλεγόμενης νέας εκπαιδευτικής αστυνομικής μονάδας που οι επικριτές ονόμασαν «Cop City», παρά τις ανησυχίες για την αστυνομική βία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τοποθεσίας.

Σε ψηφοφορία την Τρίτη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ατλάντα ενέκρινε το έργο των 90 εκατομμυρίων δολαρίων με διαφορά 11-4, μετά από 14 ώρες δημόσιου σχολιασμού, με πολλούς από τους συμμετέχοντες στο διάλογο να καταγγέλλουν σφοδρά την εγκατάσταση.

«Η σημερινή ψηφοφορία για αυτό το έγγραφο είναι μια δημόσια έγκριση του πολέμου, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των στρατιωτικοποιημένων δρόμων στην πόλη μας», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Τζέιμς Γούνταλ, πρώην πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων NAACP της Τζόρτζια.

Χαρακτήρισε την ψηφοφορία του συμβουλίου για την αστυνομική εγκατάσταση «ανήθικη και αντιδημοκρατική».

Η έγκριση της Τρίτης έρχεται μετά από χρόνια οργανωμένης αντιπολίτευσης από ομάδες κοινωνικής δικαιοσύνης που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία του εκτεταμένου νέου κέντρου εκπαίδευσης της αστυνομίας. Υποστηρίζουν ότι θα ενθαρρύνει τις τάσεις της στρατιωτικοποίησης της αστυνομίας και θα καταστρέψει ένα τοπικό δάσος που αποκαλούν «τους πνεύμονες της Ατλάντα».

Οι υποστηρικτές, εν τω μεταξύ, λένε ότι η εγκατάσταση θα βοηθήσει την πόλη να στρατολογήσει και να διατηρήσει αστυνομικούς και να εξυπηρετήσει καλύτερα το κοινό. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει μια εικονική πόλη για την εκπαίδευση αστυνομικών και πυροσβεστών.

Ως μέρος της ψηφοφορίας της Τρίτης, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ατλάντα ενέκρινε επίσης 31 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημόσια χρηματοδότηση για το έργο, καθώς και μια συμφωνία μίσθωσης που θα πληρώσει στο Ίδρυμα Αστυνομίας της Ατλάντα 36 εκατομμύρια δολάρια σε 30 χρόνια.

Σε μια δήλωση την Τρίτη, ο δήμαρχος Αντρέ Ντίκενς είπε ότι η ψηφοφορία ήταν «ένα σημαντικό ορόσημο για την καλύτερη προετοιμασία της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης για την προστασία και την εξυπηρέτηση των κοινοτήτων μας».

Ωστόσο, η αντίθεση στο έργο ένωσε τους περιβαλλοντικούς και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές, όσους παλεύουν για τα δικαιώματα των ιθαγενών και τις αριστερές πολιτικές ομάδες σε όλη τη χώρα, δυνάμεις οι οποίες εναντιώθηκαν σε αυτό που χαρακτήρισαν ως προτεραιότητα της αστυνόμευσης έναντι άλλων δημόσιων αναγκών.

«Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον περιβαλλοντικό ρατσισμό και τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας», δήλωσε ο Μάθιου Τζόνσον, ο εκτελεστικός διευθυντής του Beloved Community Ministries, μιας τοπικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης κοινωνικής δικαιοσύνης. «Πρέπει να επιστρέψουμε στην κάλυψη των βασικών αναγκών αντί να χρησιμοποιούμε την αστυνομία ως τη μοναδική λύση σε όλα τα κοινωνικά μας προβλήματα».

Οι διαδηλώσεις κέρδισαν περισσότερη προσοχή τον Ιανουάριο, αφού η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον περιβαλλοντικό ακτιβιστή Μανουέλ Εστεμπάν Παέζ Τεράν, έναν 26χρονο που είχε ενωθεί με άλλους διαδηλωτές για να καταλάβει τη μελλοντική τοποθεσία του έργου.

Αρκετοί ακτιβιστές έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων. Τον Μάρτιο, ένας δικαστής απήγγειλε κατηγορίες σε 22 άτομα για «εγχώρια τρομοκρατία» για το ρόλο τους στις διαδηλώσεις, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε επίσης τρεις διοργανωτές που ηγούνταν του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ατλάντα, το οποίο παρείχε πληρωμές εγγύησης για όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την ομάδα για δόλια χρηματοδότηση διαμαρτυριών. Το Associated Press ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης αναφέρει έξοδα όπως «βενζίνη, καθαρισμός δασών, τσάντες, τεστ για τον κορονοϊό, πινακίδες αυλής».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία για τις συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από ομάδα βαριά οπλισμένων αστυνομικών. Ακόμη και ο αμερικανός γερουσιαστής Raphael Warnock μίλησε για αυτό στο Twitter.

«Αν και δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες, ως πάστορας που ασχολείται εδώ και καιρό με το έργο της δικαιοσύνης, με ανησυχούν όσα γνωρίζουμε για την επίδειξη δύναμης την περασμένη Τετάρτη εναντίον των διοργανωτών ενός ταμείου εγγύησης στην Ατλάντα», έγραψε ο γερουσιαστής από τη Τζόρτζια .

«Οι εικόνες της επιδρομής ενισχύουν τις ίδιες τις υποψίες που βοηθούν στην εμψύχωση της τρέχουσας σύγκρουσης – συγκεκριμένα, οι ανησυχίες των κατοίκων της Τζόρτζια για την υπερβολική αστυνόμευση, την καταστολή της διαφωνίας σε μια δημοκρατία και τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας μας».

Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε 85 στρέμματα (34,4 εκτάρια) αστικής γης στην ανώνυμη κομητεία DeKalb. Έγινε αρχική έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα