ΑΘΗΝΑ
07:47
|
26.04.2024
Ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε, σήμερα Τετάρτη, προς τα πάνω, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023.

Το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7% φέτος, ελαφρώς υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 2,6%, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του Ιουνίου, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη αναμένεται να παρουσιάσει μέτρια βελτίωση, φθάνοντας το 2,9%.

«Η παγκόσμια οικονομία στρίβει τη γωνιά, αλλά έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε η Κλαίρ Λομπαρντέλι, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη υποστηρίζεται από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού και το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, σε συνδυασμό με την ισχυρή απασχόληση και τα σχετικά ανθεκτικά οικονομικά των νοικοκυριών.

Chart showing OECD growth forecasts for selected regions/countries, according to the economic outlook report released in June, 2023 – AFP / AFP / GAL ROMA

Προέτρεψε, δε, τις κεντρικές κυβερνήσεις να διατηρήσουν αυστηρές νομισματικές πολιτικές καθώς ο βασικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός. Ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτών στις οικονομίες της Ομάδας των 20 προβλέπεται να μειωθεί στο 6,1% φέτος και στο 4,7% το 2024, προβλέπει η έκθεση.

Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στις οικονομίες του ΟΟΣΑ αναμένεται να διατηρηθεί κάτω από την τάση του 1,4% τόσο το 2023 όσο και το 2024, ενώ ο επενδυτικός δείκτης εκτιμάται πως θα μείνει χαμηλά, ειδικά στον τομέα της στέγης.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 1,6% φέτος, βοηθούμενη από τις ισχυρές μεταφορές από τα τέλη του 2022 και κατά 1,0% το 2024, την ίδια ώρα που η Κίνα αναμένεται να σημειώσει τον πιο απότομο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των οικονομιών της Ομάδας των 20, χάρη στην άρση της πολιτικής της κυβέρνησης για μηδενικό COVID-19.

Η αύξηση του ΑΕΠ συγκεκριμένα για τον ασιατικό γίγαντα προβλέπεται να ανέλθει στο 5,4% το 2023 πριν υποχωρήσει στο 5,1% το 2024, καθώς η ανάκαμψη που σχετίζεται με την επαναλειτουργία των αγορών μετά την πανδημία αναμένεται να εξασθενήσει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αύξηση προβλέπει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ και για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της γειτονικής Τουρκίας με τις προβλέψεις να κυμαίνονται στο 3,6%, από 2,8% που εκτιμούσε η προηγούμενη έκθεση, του Μαρτίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα