Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σηματοδοτώντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σταθερά σε τροχιά ανάκαμψης μετά το τέλος των αυστηρών πολιτικών του Πεκίνου για «μηδενικό COVID-19».
Το ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφηκε υπολείπεται ελαφρώς του στόχου ανάπτυξης 5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το 2023 , μετά από απόφαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.
Άλλα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη ενισχύουν τα σημάδια ανοδικής τάσης στην κινεζική οικονομία.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, ενώ η παραγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε κατά 5,4%.
Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε κατά 3%, αν και ο δείκτης Purchasing Manager’s Index, ένα μέτρο των τάσεων της μεταποίησης της Κίνας, μειώθηκε ελαφρά στο 51,9 από 52,6% τον Φεβρουάριο. Οποιαδήποτε ένδειξη, πάντως, πάνω από 50% θεωρείται επέκταση.
Η Alicia Garcia Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Natixis, εκτιμά ότι τα «στοιχεία είναι αρκετά καλά», αν και μπορεί να δίνουν μια ελαφρώς πιο θετική εικόνα από την πραγματικότητα, καθώς το σημείο αναφοράς είναι ο Μάρτιος του 2022, όταν η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Κίνα ήταν σε σίγαση λόγω του λοκντάουν.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόλις 3% πέρυσι, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στη χώρα από το 1976, εν μέσω αυστηρών μέτρων πανδημίας, όπως κλείσιμο συνόρων, μαζικά τεστ και πολύμηνα λοκντάουν σε μεγάλες πόλεις, όπως στην Σαγκάη, οικονομικό κέντρο της χώρας.
Το Πεκίνο προσπαθεί τώρα να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, αποφεύγοντας το πληθωριστικό κύμα που πλήττει τη Δύση. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε μόλις κατά 0,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, παρά την ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει θέσει την οικονομική σταθερότητα κορυφαία προτεραιότητα το 2023, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για να αντισταθμίσει την υψηλή ανεργία των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το Πεκίνο δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ επεσήμανε την τόνωση της κατανάλωσης ως βασικό μοχλό ανάπτυξης.