ΑΘΗΝΑ
19:24
|
18.05.2024
Στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο ενώ ο στόχος είχε τεθεί στο 3,8%. Για 27ο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται κάτω από το 4%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές και η ετήσια αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, ενώ η ανεργία αυξήθηκε, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, στέλνοντας μηνύματα ότι η αγορά εργασίας άρχισε να ψυχραίνεται.

Ωστόσο, είναι μάλλον πολύ νωρίς να περιμένουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά σφιχτή.

Τα μη αγροτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 175.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας στην υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για την απασχόληση. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 315.000 θέσεις εργασίας αντί για 303.000, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι τα μισθολόγια θα αυξάνονταν κατά 243.000. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 150.000 έως 280.000. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% από 3,8%, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το 4% για 27ο συνεχή μήνα.

Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,9% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 4,1% τον Μάρτιο. Η αύξηση των μισθών σε ένα εύρος 3,0%-3,5% θεωρείται συνεπής με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο 5,25%-5,50%, στο ίδιο εύρος που βρίσκεται από τον Ιούλιο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Μια μειοψηφία οικονομολόγων πιστεύει ότι το παράθυρο κλείνει. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης.

Μετά την είδηση της περασμένης εβδομάδας ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο, η συγκράτηση των μισθολογικών καταστάσεων θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι η οικονομία χάνει γρήγορα τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η σταδιακή μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το περασμένο τρίμηνο οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εισαγωγών, που αντανακλά την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα