ΑΘΗΝΑ
06:40
|
27.04.2024
Ο Καναδάς καίγεται εδώ και ένα μήνα με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μόνο στο Κεμπέκ να ξεπερνούν τις 160. Τα νέφη αιθάλης έφθασαν ως τη Ν.Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματική παραμένει η κατάσταση στον Καναδά όπου εδώ και ένα μήνα καίνε πολλές δεκάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, κάνοντας στάχτη τεράστιες δασικές εκτάσεις πολλών εκατομμυρίων στρεμμάτων, κατοικημένες περιοχές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις.

Παρά τις εκκλήσεις των καναδικών αρχών για διεθνή βοήθεια, οι πυρκαγιές παραμένουν ανίκητες. Τεράστια μαύρα σύννεφα αιθάλης έχουν καλύψει τις τελευταίες μέρες μεγάλες περιοχές καναδικών πόλεων όπως το Οντάρο και το Κεμπέκ ενώ ένα πορτοκαλογκρί νέφος έχει σκεπάσει περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ προκαλώντας από την περασμένη Τρίτη, 6 Ιουνίου, ασφυκτικές συνθήκες σε 100.000.000 Αμερικανούς και Καναδούς, με τους πάσχοντες από δύσπνοια και βαριά πνευμονικά και καρδιαγγειακά νοσήματα να βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή θέση.

Έτσι, πέρα από το Οντάριο, το Κεμπέκ και το Τορόντο, η Νέα Υόρκη έχει πάρει ήδη μία άσχημη γεύση από τους πυκνούς καπνούς των πυρκαγιών, που μόνον στο Κεμπέκ ξεπερνούν τις 160.

Canada wildfires: Tens of millions under air quality warnings as fires burn

Οι καναδικές αρχές έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα 48ωρο τις εκκλήσεις για περιορισμό ή απαγόρευση των μετακινήσεων σε εξωτερικούς χώρους πολιτών με προβλήματα υγείας επισημαίνοντας «τους μεγάλους κινδύνους» από τα τοξικά νέφη και τους καπνούς.

Χαρακτηριστικά στοιχεία για το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά έδωσε σήμερα το BBC. Σε σχετικό γράφημα καταγράφει τη σταθερή καταστροφή δασών και άγριας ζωής μέσα στην τελευταία δεκαετία, με το 2023 να αποκτά δυναμική ώστε να εξελιχθεί σε μία από τις χειρότερες χρονιές σε ό,τι αφορά την αποτέφρωση δασικών εκτάσεων αφού ως το τέλος Μαΐου είχαν γίνει στάκτη πάνω από τρία εκατομμύρια στρέμματα γης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα