ΑΘΗΝΑ
15:48
|
26.04.2024
Μεταξύ των 45 μνημείων που απειλούνται σε όλον τον κόσμο ο ιερός βράχος της Αθήνας. Καλεί την UNESCO να παρέμβει για την «παραμόρφωση της Ακρόπολης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κραυγή αγωνίας για την Ακρόπολη εκπέμπει το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (WHW), ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους ανεξάρτητους οργανισμούς, συμπεριλαμβάνοντας την Ακρόπολη στις επείγουσες περιπτώσεις μνημείων που απειλούνται με καταστροφή.

Στην έκθεσή του για το 2023, το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δημοσίευσε μια προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών σε τέσσερις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς στην Τουρκία και τη Συρία από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Φεβρουάριο.

Ταυτόχρονα κάνει αναφορά σε επείγουσες περιπτώσεις όπου η Επιτροπή πρέπει να παρέμβει άμεσα και συγκεκριμένα στην παραμόρφωση της Ακρόπολης, την έξωση των ιθαγενών Μασάι από την περιοχή Ngorongoro της Τανζανίας, στις εξορύξεις στο  Potosí στη Βολιβία, την αποξήρανση του ισπανικού εθνικού πάρκου Doñana και το σχέδιο καταστροφής του αρχαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Πετρούπολης από ένα επιχειρηματικό συγκρότημα.

Στο σχετικό δελτίο που δημοσιεύτηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Έκθεση Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς 2023 περιλαμβάνει 45 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο που απειλούνται από υπερτουρισμό, κλιματική αλλαγή ή απόλυτη καταστροφή από κυβερνητικά έργα.

«Κάποια μέρη καταστρέφονται καθώς μιλάμε», ανέφερε ο Στέφεν Ντόεμπκε, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Χρειάζονται επείγουσα παρέμβαση και αναρωτιόμαστε γιατί μερικά από αυτά δεν είναι καν στην ατζέντα της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς φέτος. Η UNESCO είναι παγιδευμένη σε διαδικασίες και πολιτικά λόμπι. Χρειάζεται επειγόντως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ταχείας απόκρισης».

Η έκθεση αφιερώνει 7 σελίδες στην Ακρόπολη, με τον αναστηλωτή των Προπυλαίων, αρχιτέκτονα Τάσο Τανούλα να υπογράφει τη συγκεκριμένη ενότητα.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η UNESCO φέρει επίσης ευθύνες για την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Ακρόπολη, και ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:

«Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει να δημοσιεύσει αμέσως στον ιστότοπό του την Έκθεση της Συμβουλευτικής Αποστολής για την Ακρόπολη, είτε σε προσχέδιο είτε σε τελική έκδοση», επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι «Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Ακρόπολη πρέπει επειγόντως να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Τονίζεται δε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να ζητήσει από το ελληνικό κυβερνών κόμμα:

  • Να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα στον χώρο μέχρι η επιτροπή WH λάβει απόφαση σχετικά με τις υλοποιούμενες και προγραμματισμένες εργασίες.
  • Να υποβάλει Σχέδιο Διαχείρισης και Σχέδιο Τουρισμού για την Ακρόπολη με πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, πριν από οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις γίνουν στον χώρο»

Η ενότητα για την Ακρόπολη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα