ΑΘΗΝΑ
11:41
|
03.05.2024
Πάνω από 400 πολιτικοί και διανοούμενοι κατήγγειλαν σε επιστολή τους ότι ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να υποδαυλίσουν πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τετάρτη, περισσότεροι από 400 παγκοσμίου φήμης προοδευτικοί πολιτικοί και διανοούμενοι κατήγγειλαν ότι ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα κατά του προέδρου της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο.

«Καλούμε τους φίλους του κολομβιανού λαού και τους συμμάχους της δημοκρατίας να αντιταχθούν σε αυτές τις περιβόητες τακτικές και να αποτρέψουν την προώθηση ενός ήπιου πραξικοπήματος στην Κολομβία», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν προσωπικότητες όπως ο νομπελίστας Ειρήνης Αντόλφο Πέρεζ Εσκιβέλ. Ο Ισπανός νομικός Μπαλτασάρ Γκαρσόν, ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ερνέστο Σάμπερ και ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

«Από την εκλογή της πρώτης προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας – με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, την Αντιπρόεδρο Φράνσια Μάρκες και το Ιστορικό Σύμφωνο στο Κογκρέσο – οι παραδοσιακές δυνάμεις της Κολομβίας οργανώνονται για να αποκαταστήσουν μια τάξη που χαρακτηρίζεται από ακραία ανισότητα, περιβαλλοντική καταστροφή και χορηγούμενη βία», ανέφεραν στην επιστολή τους.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι αυτές οι συντηρητικές δυνάμεις επιδιώκουν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Πέτρο, να εκφοβίσουν τους υποστηρικτές του και να δυσφημήσουν την εικόνα του μέσω μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης που ξεκίνησε από τους ομίλους των μέσων ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνωμότες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις πολιτικές και λογικές συνθήκες για να δικαιολογήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον των ηγετών του Ιστορικού Συμφώνου.

«Από τα Γραφεία του Γενικού Επιθεωρητή και του Γενικού Εισαγγελέα αντίστοιχα, η Μαργκαρίτα Καμπέλο και ο Φρανσίσκο Μπαρμπόσα στοχεύουν ενεργά μέλη του Ιστορικού Συμφώνου με έρευνες που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή, απόλυση και αποκλεισμό μελών του Κογκρέσου όπως ο γερουσιαστής Άλεξ Φλόρεζ, ο γερουσιαστής Αλεξάντερ Λόπεζ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νταβίντ Ρασέρο, η εκπρόσωπος Σουζάνα Γκόμεζ, η επικεφαλής της ειρηνευτικής διαπραγματεύτριας Μαρία Χοσέ Πιζάρο — ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Πέτρο», έγραψαν οι προοδευτικές προσωπικότητες.

Εκτός από τη χειραγώγηση των νόμων για αντιδημοκρατικούς σκοπούς, η κολομβιανή ακροδεξιά εργάζεται κρυφά εντός της αστυνομίας και του στρατού για να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα, την εξουσία και τη νομιμότητα της διοίκησης του Πέτρο.

«Πρώην στρατηγοί, συνταγματάρχες και μέλη του στρατού της Κολομβίας όχι μόνο έχουν διακηρύξει την αντίθεσή τους στον Πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο – αλλά παρέλασαν ακόμη και έξω από το Κογκρέσο για να καλέσουν σε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησής του», αναφέρει η επιστολή.

«Ο στόχος αυτής της συντονισμένης εκστρατείας είναι σαφής: η προστασία των συμφερόντων των παραδοσιακών δυνάμεων της Κολομβίας από λαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τους μισθούς, θα βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, θα προστατεύσουν το περιβάλλον και θα προσφέρουν «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα