ΑΘΗΝΑ
23:29
|
02.05.2024
Περίπου 300 παιδιά όλων των ηλικιών εκκενώθηκαν από ένα αποκλεισμένο ορφανοτροφείο στο Σουδάν, αναφέρει η UNICEF. Η εκκένωση έγινε αφότου 71 παιδιά πέθαναν από πείνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 300 βρέφη, νήπια και λίγο μεγαλύτερα παιδιά διασώθηκαν από ένα ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, αφού παγιδεύτηκαν εκεί ενώ οι μάχες μαίνονταν έξω, δήλωσαν αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας την Πέμπτη. Η εκκένωση έγινε αφού 71 παιδιά πέθαναν από πείνα και ασθένειες στην εγκατάσταση από τα μέσα Απριλίου.

Η τραγωδία στο ορφανοτροφείο Al-Mayqoma έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου μήνα, καθώς οι μάχες μαίνονταν έξω μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Οι θάνατοι σωρεύτηκαν στον μεγάλο απολογισμό αμάχων από τα μέσα Απριλίου, όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων πιστών στον στρατηγό Abdel-Fattah Burhan και των δυνάμεων των ΔΤΥ με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο.

Αυτές τις ημέρες, τα 300 παιδιά στο ορφανοτροφείο Al-Mayqoma στο Χαρτούμ μεταφέρθηκαν σε μια «ασφαλέστερη τοποθεσία» αλλού στη βορειοανατολική αφρικανική χώρα, δήλωσε ο Ρικάρντο Πιρές, εκπρόσωπος της UNICEF για την παιδική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τα υπουργεία κοινωνικής ανάπτυξης και υγείας του Σουδάν έχουν αναλάβει τα παιδιά, ενώ η UNICEF έχει παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικής περίθαλψης, τροφής, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιού, δήλωσε ο Πιρές.

Είπε ότι τα παιδιά είχαν λάβει ιατρικούς ελέγχους μετά το μακρύ ταξίδι τους στη νέα τους τοποθεσία, προσθέτοντας ότι «κάθε παιδί που χρειάζεται νοσηλεία θα έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία βοήθησε στην εκκένωση, είπε ότι τα παιδιά, ηλικίας από 1 μηνός έως 15 ετών, μεταφέρθηκαν αφού εξασφάλισαν έναν ασφαλή διάδρομο στο Μαντάνι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαζίρα, περίπου 135 χιλιόμετρα (85 μίλια) νοτιοανατολικά. του Χαρτούμ. Εβδομήντα φροντιστές έχουν μεταφερθεί μαζί με τα παιδιά, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

«Πέρασαν (τα παιδιά) απίστευτα δύσκολες στιγμές σε μια περιοχή όπου η σύγκρουση μαίνεται τις τελευταίες 6 εβδομάδες χωρίς πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες», δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Σάντοζ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΕΕΣ στο Σουδάν.

Η μετεγκατάστασή των παιδιών ακολούθησε μια διαδικτυακή εκστρατεία με επικεφαλής τοπικούς ακτιβιστές και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, η οποία εντάθηκε μετά τον θάνατο 26 παιδιών μέσα σε δύο ημέρες στο ορφανοτροφείο στα τέλη Μαΐου. Τα παιδιά είχαν παγιδευτεί στις μάχες για πάνω από επτά εβδομάδες καθώς μειώθηκαν τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Η εγκατάσταση ήταν απρόσιτη επειδή ο πόλεμος είχε μετατρέψει την πρωτεύουσα και άλλες αστικές περιοχές σε πεδία μάχης.

«Η ασφαλής μετακίνηση αυτών των απίστευτα ευάλωτων παιδιών σε ένα μέρος ασφαλείας προσφέρει μια ακτίνα φωτός εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Σουδάν», δήλωσε ο Μαντίπ Ο’ Μπράιαν, εκπρόσωπος της UNICEF στο Σουδάν. «Πολλά εκατομμύρια παιδιά παραμένουν σε κίνδυνο σε όλο το Σουδάν».

Εν τω μεταξύ, ντόπιοι εθελοντές εκκένωσαν άλλα 77 παιδιά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από ξεχωριστά σπίτια αναδόχων στην παράκτια περιοχή, δήλωσε ένας άλλος ακτιβιστής, ο Ναζίμ Σιράγκ. Τα παιδιά έχουν καταφύγει προσωρινά μαζί με 11 ενήλικες σε ένα σχολείο στην πόλη Χασαχίσα, επίσης στην επαρχία Τζαζίρα, είπε.

Οι μάχες προκάλεσαν μεγάλο τίμημα στους αμάχους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Περισσότεροι από 860 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 190 παιδιά, σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με το Συνδικάτο των Γιατρών του Σουδάν που παρακολουθεί τις απώλειες αμάχων. Ο απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα