ΑΘΗΝΑ
06:21
|
28.04.2024
Ο θηλυκός κροκόδειλος παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη περίπτωση κροκόδειλου που έμεινε έγκυος χωρίς σύντροφο εντοπίστηκε σε ζωολογικό κήπο στην Κόστα Ρίκα. Ο θηλυκός κροκόδειλος παρήγαγε ένα έμβρυο που ήταν 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της.

Το φαινόμενο της λεγόμενης «παρθενογένεσης» έχει βρεθεί σε είδη πτηνών, ψαριών και άλλων ερπετών, αλλά ποτέ άλλοτε στους κροκόδειλους. Οι επιστήμονες λένε ότι το χαρακτηριστικό μπορεί να έχει κληρονομηθεί από έναν εξελικτικό πρόγονο, επομένως οι δεινόσαυροι μπορεί επίσης να ήταν σε θέση να αυτοαναπαραχθούν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society, Biology Letters.

Το αυγό γέννησε μια 18χρονη θηλυκή κροκόδειλος στο Parque Reptilania τον Ιανουάριο του 2018. Το έμβρυο μέσα ήταν πλήρως σχηματισμένο αλλά γεννήθηκε νεκρό και έτσι δεν εκκολάφθηκε.

Η κροκόδειλος που γέννησε το αυγό αποκτήθηκε όταν ήταν δύο ετών και κρατήθηκε μακριά από άλλους κροκόδειλους για όλη της τη ζωή. Εξαιτίας αυτού, η επιστημονική ομάδα του πάρκου επικοινώνησε με τον Δρ Γουόρεν Μπουθ που εργάζεται στο Virginia Tech στις ΗΠΑ. Εδώ και 11 χρόνια μελετά τις παρθενογονίες, γνωστές επιστημονικά ως παρθενογένεση.

Ο Δρ. Μπουθ ανέλυσε το έμβρυο και διαπίστωσε ότι ήταν περισσότερο από 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τη μητέρα του – επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε πατέρα.

Είπε στο BBC News ότι δεν εξεπλάγη από την ανακάλυψη.

«Το βλέπουμε σε καρχαρίες, πουλιά, φίδια και σαύρες και είναι εντυπωσιακά κοινό και διαδεδομένο».

Υπέθεσε ότι ο λόγος που η παρθενογένεση δεν έχει παρατηρηθεί στους κροκόδειλους είναι επειδή οι άνθρωποι δεν έψαχναν για περιπτώσεις τους.

«Υπήρξε μεγάλη αύξηση στις αναφορές παρθενογένεσης όταν οι άνθρωποι άρχισαν να κρατούν φίδια για κατοικίδια. Αλλά ο μέσος ιδιοκτήτης ερπετών δεν κρατά κροκόδειλο», είπε.

Μια θεωρία είναι ότι συμβαίνει σε είδη ικανά για παρθενογένεση όταν μειώνονται οι αριθμοί και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και ο Δρ Μπουθ δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συνέβη σε ορισμένα είδη δεινοσαύρων όταν ο αριθμός τους μειώθηκε λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών.

«Το γεγονός ότι ο μηχανισμός της παρθενογένεσης είναι ο ίδιος σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη υποδηλώνει ότι είναι ένα πολύ αρχαίο χαρακτηριστικό που έχει κληρονομηθεί ανά τους αιώνες. Έτσι, αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν επίσης να αναπαραχθούν με αυτόν τον τρόπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα