Ο Άντερς Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και μετέπειτα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ισχυρίστηκε ότι, εάν στην ερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους δεν δοθούν στην Ουκρανία διαβεβαιώσεις ασφαλείας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να στείλουν αυτοβούλως στρατιώτες στην Ουκρανία.
Ο Ράσμουσεν, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος των Ουκρανών προέδρων Βλαντιμίρ Ζελένσκι και Πέτρο Ποροσένκο, είπε ότι θα πρέπει να δοθούν στο Κίεβο γραπτές εγγυήσεις πριν συναντηθούν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον επόμενο μήνα, μεταξύ άλλων για ανταλλαγή πληροφοριών από τη Δύση, μεταφορά όπλων και κοινή στρατιωτική εκπαίδευση.
«Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση», είπε την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Guardian.
«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των προθύμων, εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους».
Μετά από μια περιοδεία του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες για να καλέσει για επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το Κίεβο, η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων θα ήταν νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
UPD: Απορρίπτει το σενάριο ο Κουλέμπα
«Μέχρι να τελειώσει η ένοπλη σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος, τα ξένα κράτη δεν θα στείλουν τα στρατεύματά τους στη χώρα μας. Επιπλέον, δεν ζητάμε αυτό. Λέμε: “δώστε μας όπλα”», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, σε σημερινή συνέντευξή του, σχολιάζοντας τα σχόλια του Ράσμουσεν.
Ο Κουλέμπα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα γίνει μέρος του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι το Κίεβο στη συνέχεια θα αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες σε άλλους συμμάχους για να τους υπερασπιστεί.
Ενώ ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ορισμένες διαβεβαιώσεις ασφαλείας θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, τόνισε ότι πλήρεις εγγυήσεις μπορούν να προσφέρονται μόνο στα κράτη μέλη. Το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε για πρώτη φορά να χορηγήσει ένταξη στην Ουκρανία το 2008 και το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά έκτοτε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στο θέμα.
Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν γίνει όλο και πιο υποστηρικτικά για το μέλλον της Ουκρανίας στο μπλοκ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια υποομάδα των κρατών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, γνωστή ως οι «9 του Βουκουρεστίου», εξέδωσε μια δήλωση καλώντας το μπλοκ να «ξεκινήσει μια νέα πολιτική διαδρομή που θα οδηγήσει στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» στησύνοδο του Βίλνιους, καθώς και «ένα περισσότερο ισχυρό, πολυετές και ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης».
Αν και η Ουάσιγκτον έχει επίσης επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί κάποια μέρα στη στρατιωτική συμμαχία, έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία, ελπίζοντας να επιλύσει το ζήτημα της ένταξης αργότερα. Ωστόσο, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, είπε στον Guardian την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι «εξετάζουν τώρα μια σειρά επιλογών για να σηματοδοτήσουν ότι η Ουκρανία προχωρά στη σχέση της με το ΝΑΤΟ», αν και δεν διευκρίνισε τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Ο Ζελένσκι απέρριψε οποιοδήποτε «υποκατάστατο του ΝΑΤΟ» και φέρεται να είπε στους δυτικούς του εταίρους ότι δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία τον Ιούλιο, εκτός εάν το μπλοκ προσφέρει στην Ουκρανία «συγκεκριμένες» εγγυήσεις ή έναν οδικό χάρτη για πλήρη ένταξη.