ΑΘΗΝΑ
08:50
|
04.10.2023
9-10-11 Ιουνίου η έκθεση βιβλίων που διαφέρει. Ο συνεργάτης μας Δημήτρης Λένης παρουσιάζει το βιβλίο του «Θεωρίες Συνωμοσίας» (εκδ. ΤΟΠΟΣ).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το books n’ beer γίνεται φέτος τριών ετών! Το διαφορετικό και πέρα από τη μουσειακή λογική των παραδοσιακών εκθέσεων βιβλίων φεστιβάλ «books n’ beer» επιστρέφει στις 9-10-11 Ιουνίου στη φιλόξενη πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον Άρεως.

Στο books n’ beer 2023, τα βιβλία γίνονται αφορμή για «αφρώδεις» κουβέντες πάνω στην βιωμένη και απτή πραγματικότητα, στην δυστοπία της πανδημίας αλλά και σε ζητήματα όπως η παραπληροφόρηση, και το queer βίωμα. Το φετινό books n’ beer ανοίγει χώρο και στα κόμικς, φιλοξενώντας αντίστοιχες εκδόσεις και σχετικές εκδηλώσεις.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης: 

Παρασκευή 9 Ιουνίου

Η πρώτη μέρα του «books n’ beer 2023» θα έχει ως θέμα τη σύγχρονη πραγματικότητα ως δυστοπία. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18:00 με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «covid19 sudden fiction contest», ενός βιβλίου του οποίου το υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν (23 Μαρτίου 2020 – 4 Μαΐου 2020), στην προσπάθεια που έκανε το red n’ noir για μια αρχική και δειγματοληπτική καταγραφή της συλλογικής εμπειρίας του covid-19 και των πολυεπίπεδων επιπτώσεων του, διοργανώνοντας το #covid19_sudden_fiction_contest μέσω της σελίδας του στο fb. 

Δεύτερη εκδήλωση θα είναι η παρουσίαση του βιβλίου «Θεωρίες Συνωμοσίας» του Δημήτρη Λένη από τις εκδόσεις Τόπος. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του κόμικ «Fear Future» του Πάνου Ζάχαρη,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Jemma Press. Ένα αλμπουμάκι που ξεκίνησε να δουλεύεται τον Μάη του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη του 2021, και που το μεγαλύτερο κομμάτι του σχεδιάστηκε στις άγριες ώρες μεταξύ τηλεργασίας και μηνυμάτων στο 13033.

Μετά από αυτό, σειρά θα πάρει η εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη και τα κόμικς, με το ερώτημα αν η ΑΙ εκδημοκρατίζει την τέχνη ή αρπάζει εργασία καλλιτεχνών. Η πρώτη μέρα του books n’ beer 2023 θα κλείσει με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Black Mirror», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το έχει επιμεληθεί η Δέσποινα Καταπότη. Στον συλλογικό αυτό τόμο γράφουν πρόσωπα που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο. Το κεντρικό ζητούμενο είναι να αναδειχθούν οι πολλαπλές πτυχές του φαινομένου της ψηφιακότητας και να καλλιεργηθεί ένας βαθύτερος προβληματισμός γύρω από το ερώτημα: Είμαστε πλέον έτοιμοι/έτοιμες να αναθεωρήσουμε (ή και να εγκαταλείψουμε) παγιωμένους ειδολογικούς προσδιορισμούς και ερμηνευτικά σχήματα που αφορούν τη σύγχρονη ζωή;

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Η δεύτερη μέρα του books n’ beer 2023 θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση του ελληνικού τύπου και θα γίνει η παρουσίαση ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ομάδων και παρατηρητηρίων, καθώς και των υποθέσεων που ανέδειξαν τη σεζόν 2022-2023 στο πλαίσιο του δικαστικού ρεπορτάζ.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι υποθέσεις:
•    Της δίκης για τη φωτιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας από το Solomon.
•    Του εφετείου της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από το Golden Dawn Watch και το omnia tv.  
•    Της υπόθεσης για τον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου/ Zackie Oh από το ZackieOh Justice Watch.
•    Των δύο δικτύων τράφικινγκ που μας απασχόλησαν αυτή την σεζόν (υπόθεση Ηλιούπολης και υπόθεση Κολωνού) από το omnia tv.
•    Της δίκης Λιγνάδη από δύο διαφορετικές ομάδες, του Lignadis Trial Watch και του 20/20 magazine.
•    Των δύο αστυνομικών δολοφονιών σε βάρος των πολιτών Ρομά Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη από το omnia tv. (Οι δίκες δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα, όμως το δημοσιογραφικό υλικό από την προανάκριση και την ανάκριση έχει μεγάλη αξία ήδη από αυτό το στάδιο).  
•    Της «Greek Police Mafia» από το freedom of press.

Η δεύτερη μέρα του books n’ beer 2023 θα κλείσει με την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Χατζηστεφάνου «Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρουσιάζει έναν πρακτικό οδηγό που μας βοηθά να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα social media αλλά και στον καθημερινό λόγο πολιτικών, διαφημιστών και συμβούλων επικοινωνίας.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Η τρίτη και τελευταία ημέρα του books n’ beer 2023 θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα είναι αφιερωμένο στο σύγχρονο έντυπο περιοδικό και το δεύτερο στην queer λογοτεχνία και κόμικς!Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα ξεκινήσουν στις 18:00, με την κουβέντα μεταξύ των περιοδικών kaboom, yusra, HUMBA! και βλάβη, ως καλωσόρισμα στην κυκλοφορία του πρώτου. 

Έπειτα θα ακολουθήσει το αφιέρωμα στην queer λογοτεχνία και κόμικς. Η  συζήτηση θα ξεκινήσει με αφορμή την πρώτη ποιητική συλλογή της Ελένης Κίρκη με τίτλο «Δαγκώματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο, σε μια προσπάθεια να προσεγγιστεί το ζήτημα της queer γραφής. Αμέσως μετά ακολουθεί κουβέντα, στην οποία θα προσεγγιστεί το ζήτημα της queer δημιουργίας στα κόμικς. Οι εκδηλώσεις του «books n’ beer» θα κλείσουν με δύο παρουσιάσεις βιβλίων: «Στο σπίτι των ονείρων» της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες,και «Ζυθοποιείο Μαργαριταριών» της Γιένι Βαλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος.

Πληροφορίες: Το books n’ beer 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Ευελπίδων-Πλατεία Πρωτομαγιάς-Πεδίον Άρεως το δεύτερο ΠΣΚ του Ιουνίου, στις 9-10-11 Ιουνίου 2023 και ώρες 15:00 με 22:00.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εντείνεται η βία εναντίον δημοσιογράφων στην Αϊτή

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην κοινωνία των πολιτών στην Παλαιστίνη

Κλοπή 37 τόνων λαδιού από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής

Αγγίζουν τις 20 οι θανατικές εκτελέσεις φέτος στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα