ΑΘΗΝΑ
05:39
|
25.04.2024
Εκατοντάδες πυρκαγιές μαίνονται υποθηκεύοντας το μέλλον και στοιχειώνοντας την κυβέρνηση Τριντό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άρχισε να πυκνώνει η διεθνής βοήθεια σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης από το εξωτερικό στον πολύπαθο Καναδά που φέτος ζει τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών. Πριν φθάσει η διεθνής βοήθεια χρειάστηκε να γίνουν στάχτη πάνω από 10.600.000 στρέμματα, να τυλιχθούν μεγάλες περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ με ένα βαρύ πέπλο αιθάλης και τοξικών ουσιών και να ξεσπιτωθούν πάνω από 100.000 Καναδοί.

Από κει και έπειτα, η κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό επωμίζεται το βάρος των ευθυνών για την έλλειψη βασικών υποδομών πυρόσβεσης αντί να τα ρίχνει όλα στην κλιματική κρίση και στην αντικειμενική αύξηση της ξηρασίας στα δάση του ανατολικού και δυτικού Καναδά.

Οι ΗΠΑ έστειλαν μερικές εκατοντάδες πυροσβέστες μέσα στις τελευταίες βδομάδες διαβεβαιώνοντας πως θα στείλουν και άλλη βοήθεια μέσα στο επόμενο διάστημα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης τόνισε πως έχει ήδη δώσει εντολές για την αποστολή μέσων πυρόσβεσης και ανθρώπινου δυναμικού.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Καναδό πρωθυπουργό κατά την οποία συζήτησαν την ανάγκη «να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην  αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εξέφρασε και αυτός ζωηρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών πυρκαγιών στον γειτονικό Καναδά ζητώντας «διπλασιασμό» της αμερικάνικης βοήθειας «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Βοήθεια στον Καναδά καταφθάνει και από πιο μακρινές χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Οι πυρκαγιές στον Καναδά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, φέτος η αύξηση της ξηρασίας σε αρκετά δάση τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό μέρος της χώρας σε συνδυασμό με την αύξηση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και την έλλειψη μέτρων πρόληψης και κατάλληλων υποδομών για ενίσχυση της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας επέφεραν καταστροφικές συνέπειες. Οι πρώτες πυρκαγιές ξέσπασαν στο δυτικό τμήμα της χώρας στις αρχές Μαΐου. Στη συνέχεια μεταλαμπαδεύτηκαν και στο ανατολικό τμήμα, όπου μόνο στο Κεμπέκ εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πάνω από 12.500 άνθρωποι ενώ ενεργά είναι 132 πύρινα μέτωπα, δεκάδες εκ των οποίων μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Νέα Σκωτία όπου μαίνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές ενώ στην Αλμπέρτα (όπου χτυπά η καρδιά της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά) καταλάγιασαν αρκετά πύρινα μέτωπα μολονότι παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους πάνω από 3.000 Καναδοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα