ΑΘΗΝΑ
11:06
|
06.05.2024
Η τελευταία ένδικη έφεσή του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ αφού έχασε την τελευταία του ένδικη προσφυγή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του και οι παρατηρητές της μακροχρόνιας νομικής διαμάχης για την υπόθεσή του.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ λένε ότι θα προσφύγουν ξανά στο ίδιο δικαστήριο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ εναντίον της διαταγής έκδοσης του στις ΗΠΑ, την οποία υπέγραψε η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ, τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, η σύζυγος του Αυστραλού δημοσιογράφου, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι ο σύζυγός της θα υποβάλει «νέα αίτηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο» την επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια, το θέμα θα εκδικαστεί ενώπιον δύο νέων δικαστών σε δημόσια ακρόαση, είπε η Στέλλα Ασάνζ.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε και ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, για τη δημοσίευση αληθινών πληροφοριών για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από η κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, είπε ότι οι λόγοι του γιου του για περαιτέρω ακρόαση ήταν «σαφείς, σταθεροί και δίκαιοι». «Η οικογένεια του Τζούλιαν παρακολουθεί τρομοκρατημένη, όπως και όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία και τρόμο την υπόθεση», πρόσθεσε.

Η έφεση του Ασάνζ υποστήριζε ότι η Πατέλ, ως υπουργός Εσωτερικών, υπέπεσε σε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει την εντολή έκδοσης επειδή το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αναφέρει ότι «η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται είναι πολιτικό αδίκημα». Η νομική ομάδα του υποστήριξε σταθερά ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει πολιτικά κίνητρα.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρερμηνεύει συνεχώς τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης στα βρετανικά δικαστήρια.

Η απόρριψη των λόγων έφεσης από τον δικαστή Σουίφτ αφήνει μόνο ένα τελευταίο βήμα στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου: η υπεράσπιση έχει πέντε εργάσιμες ημέρες για να υποβάλει έφεση 20 σελίδων σε μια επιτροπή δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση.

Δεν υπάρχουν περαιτέρω προσφυγές σε εγχώριο επίπεδο. Ο Ασάνζ θα μπορούσε ακόμα να πολεμήσει την έκδοση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο επιβεβαίωσε ότι είχε παραληφθεί σχετική αίτηση.

Ο αδερφός του Ασάνζ, Γκάμπριελ Σίπτον, είπε ότι η απόρριψη της προσφυγής του από το ανώτατο δικαστήριο αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη, «που τον φέρνει επικίνδυνα κοντά στην έκδοση».

«Αυτοί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για τον Τζούλιαν στη φυλακή. Αυτό το έπος διαρκεί 13 χρόνια και επηρεάζει το σώμα και το μυαλό του. Η αυστραλιανή κυβέρνηση μπορεί σίγουρα να κάνει περισσότερα», πρόσθεσε.

Η Ρεμπέκα Βίνσεντ, διευθύντρια των Reporters Sans Frontieres είπε ότι η RSF ανησυχεί βαθιά για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

«Είναι παράλογο ότι ένας μόνος δικαστής μπορεί να εκδώσει μια απόφαση τριών σελίδων που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του και να επηρεάσει μόνιμα το κλίμα για τη δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο. Το ιστορικό βάρος αυτού που θα συμβεί στη συνέχεια δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η αδυσώπητη στόχευση του Ασάνζ και να δράσουμε αντ’ αυτού για να προστατεύσουμε τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου. Η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν είναι τώρα πιο επείγουσα από ποτέ: να απορρίψετε αυτές τις κατηγορίες, να κλείσετε την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ και να επιτρέψετε την απελευθέρωσή του χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», τόνισε.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από το WikiLeaks, κυρίως για τις διαρροές από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της το 2017.

Εάν καταδικαστεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει συνδυασμένη συνολική ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Κρατείται, με επιδείνωση της υγείας του, στη φυλακή Belmarsh για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς έχει αμφισβητήσει την εντολή έκδοσης των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα