ΑΘΗΝΑ
23:24
|
18.04.2024
Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει τη θέση με τις ελπίδες για «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική να αναζωπυρώνονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, στέλεχος του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, τοποθέτησε στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνγοτάν, με τους αναλυτές να εκφράζουν ελπίδες για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της γειτονικής χώρας, έπειτα από την συνεχή μείωση των επιτοκίων, που έχει παραλύσει την οικονομία της χώρας βυθίζοντας το τουρκικό νόμισμα και φέρνοντας αντιμέτωπους τους πολίτες με μια συνεχιζόμενη κρίση ακρίβειας.

Η 41χρονη Χαζιφέ Ερκάν, η οποία υπήρξε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank και διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει αμέσως μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, την 28η Μαΐου και μερικές ημέρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τον Μεχμέτ Σιμσέν για την θέση του υπουργού Οικονομικών και άφησε να εννοηθεί πως θα υιοθετήσει μια λιγότερο ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, η πέμπτη σε τέσσερα χρόνια και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα, αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, που υπήρξε αιχμή του δόρατος της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν, παρά την ιστορική πτώση της λίρας το 2021 και την απογείωση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24ετίας.

Ο διορισμός, που ανακοινώθηκε μέσω της τουρκικής επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από την τοποθέτηση του Σαχάπ Καβτζίογλου στη θέση του επικεφαλής του τουρκικού εποπτικού φορέα των τραπεζών (BDDK).

Εντωμεταξύ, η τουρκική λίρα που κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα· μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, κινήθηκε ανεπαίσθητα πάνω από το ναδίρ της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι προθέσεις της κυρίας Ερκάν δεν είναι διόλου σαφείς. Εκφράζονται φόβοι ότι δεν έχει καμιά εμπειρία στη νομισματική πολιτική καθώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στη Wall Street και στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων αμερικανικών τραπεζών μετά τις σπουδές της στο Πρίνστον.

Να σημειωθεί ότι εργάστηκε επίσης στη First Republic από το 2014 ως το 2021, τράπεζα που έγινε νωρίτερα φέτος η μεγαλύτερη που χρεοκόπησε στις ΗΠΑ μετά το 2008, όταν πήραν τον έλεγχό της οι ρυθμιστικές αρχές προτού την πουλήσουν στην JPMorgan.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα