ΑΘΗΝΑ
10:05
|
13.05.2024
Ήττα για τον πρόεδρο Εμπάλο που διέλυσε το Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γουινέα-Μπισάου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στις πρώτες βουλευτικές εκλογές αφότου ο Πρόεδρος Ουμάρο Σισόκο Εμπάλο διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Το πεντακομματικό Terra Ranka – ένας συνασπισμός με επικεφαλής το Αφρικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πράσινου Ακρωτηρίου (PAIGC) – κέρδισε 54 από τις 102 έδρες στις κάλπες της Κυριακής, μπροστά από το κόμμα Madem G15 του Embalo, το οποίο συγκέντρωσε 29, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, η εκλογική επιτροπή.

Το Κόμμα για την Κοινωνική Ανανέωση (PRS) κέρδισε 12 έδρες, το Εργατικό Κόμμα έξι έδρες και η Συνέλευση του Ενωμένου Λαού μία έδρα.

Σύμφωνα με το τρέχον πολιτικό σύστημα, το πλειοψηφικό κόμμα ή ο συνασπισμός διορίζει την κυβέρνηση, αλλά ο πρόεδρος έχει την εξουσία να την απορρίψει υπό ορισμένες συνθήκες, γεγονός που οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και εσωτερικές διαμάχες στο παρελθόν.

Το μικρό κράτος της Δυτικής Αφρικής των σχεδόν 2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης αντιμετωπίσει χρόνια αστάθεια με τη μορφή επαναλαμβανόμενων πραξικοπημάτων, τουλάχιστον 10 από το 1974 όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1974, με το τελευταίο να χρονολογείται τον περασμένο Φεβρουάριο.

Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο της αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η ψηφοφορία της Κυριακής κρίθηκε άψογη από περίπου 200 διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι είπαν ότι δεν παρατήρησαν κανένα σημαντικό περιστατικό και περιέγραψαν την ψηφοφορία ως «ελεύθερη, διαφανή και ήρεμη».

Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Εμπάλο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020, καθώς σημαίνει το τέλος των σχεδίων του να προωθήσει μια συνταγματική αλλαγή που θα του επέτρεπε να εδραιώσει την εξουσία του απαλλάσσοντας τη χώρα από το ημιπροεδρικό της σύστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε δεύτερες κάλπες η εκλογή προέδρου στη Λιθουανία

Το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα