ΑΘΗΝΑ
12:04
|
20.04.2024
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις διαφορές ανάμεσα στον θηλυκό και τον αρσενικό αυνανισμό, όπως αυτός εξελίχθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βιολόγοι εντόπισαν την προέλευση του αυνανισμού, ο οποίος τελικά, προηγήθηκε του ανθρώπου πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι, ότι αυτή η συμπεριφορά αυτή ήταν παρούσα περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, στον κοινό πρόγονο όλων των πιθήκων», δήλωσε η Δρ. Ματίλντα Μπράιντλ, η επικεφαλής ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου. «Δεν είναι ότι κάποια είδη ξύπνησαν μια μέρα και άρχισαν να το κάνουν. Αυτό είναι ένα αρχαίο, εξελιγμένο χαρακτηριστικό».

Η Μπράιντλ και οι συνάδελφοί της έψαξαν βαθιά στην ιστορία της συμπεριφοράς με την ελπίδα να κατανοήσουν την προέλευση αυτού, που με την πρώτη ματιά φαίνεται ως ένα αίνιγμα. Από εξελικτική άποψη, ο αυνανισμός φαίνεται να αποσπά την προσοχή, να είναι σπάταλος, ακόμη και επικίνδυνος.

Για να ανασυνθέσουν την ιστορία της πράξης, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν εκατοντάδες δημοσιεύσεις, απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και προσωπικές σημειώσεις σχετικά με τα θηλαστικά και από φύλακες σε ζωολογικούς κήπους. Στη συνέχεια χαρτογράφησαν τις πληροφορίες σε πρωτεύοντα εξελικτικά δέντρα, αποκαλύπτοντας πώς η δραστηριότητα έφτασε πίσω στο χρόνο.

Γράφοντας στο Proceedings of the Royal Society B, η ομάδα περιγράφει πώς ο αυνανισμός φαινόταν κοινός στα πρωτεύοντα θηλαστικά όλων των φύλων και ηλικιών. Αλλά γιατί εξελίχθηκε πριν από περισσότερα από 40 εκατομμύρια χρόνια, αυτό είναι λιγότερο σαφές. Ιστορικά, οι βιολογικές μελέτες έχουν παραμελήσει τα θηλυκά όντα, δίνοντας στους ερευνητές λίγα στοιχεία για να συνεχίσουν. Για τα αρσενικά, ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον οι υποδείξεις.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων αναφέρουν, ότι ο αρσενικός αυνανισμός ενίσχυε τις πιθανότητες εμποτισμού ενός συντρόφου. Για παράδειγμα, ένας άνδρας χαμηλής βαθμίδας μπορεί να αυνανίζεται αρκετά για να αυξήσει τη διέγερσή του πριν από το σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι γονιμοποιεί τον σύντροφό του πιο γρήγορα και προτού ένας εύσωμος ανταγωνιστής έχει την ευκαιρία να τον αποτρέψει και να του χαλάσει τη διασκέδαση. Ο αυνανισμός θα μπορούσε επίσης, να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλλουν το παλιό σπέρμα, αφήνοντάς τους πιο φρέσκο, πιο ανταγωνιστικό σπέρμα για σεξ.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι ο αρσενικός αυνανισμός αυξήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι, ότι ο αυνανισμός μετά το σεξ βοηθά στο ξέπλυμα του γεννητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η Μπράιντλ δήλωσε, ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εντοπιστούν οι εξελικτικοί οδηγοί για τον αυνανισμό στις γυναίκες. Μια ιδέα είναι ότι ο αυνανισμός πριν από το σεξ επηρεάζει τα θηλυκά για το ποια αρσενικά θα τα αφήσουν τελικά έγκυος: κάνοντας τον κόλπο λιγότερο όξινο, γίνεται πιο φιλόξενο για το σπέρμα του επιλεγμένου συντρόφου.

«Αυτή είναι μια τόσο κοινή συμπεριφορά σε όλο το ζωικό βασίλειο, το βρίσκω απολύτως μπερδεμένο που κανείς δεν την είχε ερευνήσει πριν», είπε η Μπράιντλ. «Για άτομα που πιστεύουν ότι ο αυνανισμός είναι λάθος ή αφύσικο κατά κάποιο τρόπο, αυτή είναι μια απολύτως φυσική συμπεριφορά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα